Крупни инвестиции разклатиха сглобката

2
Плановете за намаляване на въгледобива и мощности във въглищните централи още пораждат повече въпроси отколкото отговори
Плановете за намаляване на въгледобива и мощности във въглищните централи още пораждат повече въпроси отколкото отговори Снимка: NOVA

Плановете за намаляване на въгледобива и мощности във въглищните централи още пораждат повече въпроси отколкото отговори

Когато става дума за много пари, скандалите са неизбежни. Така че не е изненада, че намеренията за крупни частни инвестиции в Стара Загора, които да бъдат подкрепени с публични средства от Фонда за справедлив преход, разбуниха политическите духове и доведоха до спешни разговори между премиера Николай Денков, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски. 10 частни компании са заявили пред енергийното министерство планове да инвестират 3,3 млрд. лв. в общо 12 проекта, като разкрият 4358 работни места, пише Таня Петрова във вестник СЕГА.

Появата на индикативен списък с конкретно посочени инвеститори предизвика размяна на обвинения и обяснения. ГЕРБ видяха в него риск от бъдещи злоупотреби. Според хората на Борисов формалният избор на фирми оставя впечатление, че печелившите коне вече са избрани и занапред кандидатстването ще е само проформа. След разговор между Борисов и Денков тонът бе смекчен и излезе, че целият проблем е в грешни формулировки, които премиерът гарантира, че ще бъдат отстранени. И с това обещание обаче договорката за засилен контрол остава, а подкомисията за контрол върху евросредствата вече ще е комисия. Тя щяла да се занимава само с контрол върху правилата и критериите, а не със самите фирми. На фона на проблемите с компаниите още на старта това надали ще остане така.

Индикативният списък с конкретно посочени 10 частни инвеститора (виж карето) се появи внезапно в ревизирания териториален план за справедлив преход на Стара Загора. Плановете трябваше да се гласуват на заседанието на МС в сряда, но бяха изтеглени след остър протест на синдикатите, че се приемат без съгласуване. Основна разлика в ревизирания документ е появата на конкретен списък с големи предприятия, които ще бъдат подкрепени с пари от Фонда за справедлив преход. Европейските правила изискват изрично държавите-членки да посочат дали ще подкрепят големи инвеститори извън малките и средни предприятия, като представят индикативен списък. Поканата за заявяване на интерес от страна на големи предприятия е била публикувана от енергийното министерство на 15 август, като в нея се изтъква, че списъкът не е окончателен и ще може да се променя без проблем, като се добавят нови инвеститори.

Няма информация колко фирми общо са заявили интерес и има ли отхвърлени. В самия текст на териториалния план за Стара Загора в прав текст се казва, че това са фирмите, които ще бъдат подкрепени.

Въз основа на получените инвестиционни предложения е предоставен следният индикативен списък с дейности и предприятия, които ще бъдат подкрепени“, е формулировката в документа. В него не се уточнява, че средствата ще се представят в отделни процедури и няма забележка, че публичното финансиране ще покрие само част от планираната инвестиция.

Не е ясно доколко включването на други инвеститори извън вече попадналите в индикативния списък ще става лесно, както се твърди в поканата. В същото време публичната подкрепа за големи предприятия ще възлезе при всички случаи на стотици милиони левове. Самото публично финансиране ще се отпуска с процедури в рамките на оперативна програма „Развитие на регионите“, в която ще се включи изцяло нова глава. Предвидените мерки по нея възлизат на стойност 1,15 млрд. евро без националното съфинансиране. Планирани са общо 19 вида схеми за подкрепа на справедлив преход, като конкретно за големи инвеститори е предвидена схема в размер на 201 млн. евро – за проекти за подпомагане на екологосъобразни производствени процеси и ефективно използване на ресурсите в големи предприятия. От текста на проекта в момента не става ясно дали големите фирми ще имат право да кандидатстват по някоя от другите схеми.

Самото включване на големи инвеститори се допуска от ЕК по изключение, когато се прецени, че малките и средни предприятия няма да са в състояние да отговорят на търсенето на нови работни места при прехода и закриването на отделни производства. Нуждата от подобно включване трябва да бъде доказано с анализ за ефекта върху разкриването на нови работни места. Тук анализът е доста странен и кратък.

За доказване на потенциала на малките и средни предприятия да отворят нови работни места са използвани данни за периода 2015-2019 г., когато в област Стара Загора заетостта по тази линия се е вдигнала общо със 7598 работни места. Очаква се повече от 12 000 работни места да бъдат засегнати от прехода. Така се включват големи инвеститори, които заявяват, че ще създадат 4358 нови работни места. За да не останат безработни, по тази схема всички бъдещи нови работни места в малките и средни предприятия в региона трябва да са за хора, освободени от мините и ТЕЦ-овете, а инвеститорите да сбъднат всички обещания за нови места, голяма част от които много условни.

Обещаваните инвестиции и работни места вече породиха остри критики в социалните мрежи. Левият финансист Георги Кадиев се възмути, че частната „Контур Глобал Марица Изток 3“ е заявила, че ще открие едва 20 нови работни места срещу инвестиция от 702 млн. евро. – (б.р. заявените места са повече – 90 и запазване на 500 съществуващи работни места). „Още 2019 правителството обяви, че инвестицията им е изплатена и започват преговори за прекратяване на договора. Познайте докъде са преговорите. И сега ще им дадем 702 млн. евро, за да "изградят фотоволтаични централи в района на ТЕЦ-а" и да създадат ... 20 работни места, вероятно пазачи и чистачки?“, написа Кадиев.

Депутатът от ИТН Гроздан Караджов пък сигнализира, че в индикативния списък има фирми, които не покриват праговете по Закона за счетоводството за големи предприятия, каквото е условието за включване в списъка. Караджов даде пример с компанията „Смарт Енерджи Груп“ АД, която по актуална информация към юли 2023 г. е имала 7 осигурени лица при изискван минимум за големите предприятия от 250 души. Компанията не покрива и изискването за нетни приходи от продажби от минимум 76 млн. лв., поне към 2021 г., за която има представен отчет. Така два от три показателя не са покрити и фирмата не следва да е в списъка, твърди Караджов. Караджов също намира за скандални някои инвестиции по линия на обещаните нови места. Той дава пример с „Galabovo Solar”, която възнамерява да инвестира 20 млн. млн. лв. в проект за система за съхранение на енергия, с която ще открие 20 нови работни места. На загуба по данни на Караджов е и друга фирма, попаднала в индикативния списък - Rezolv Energy. За периода юли-декември 2022 г. компанията има загуба в размер на 71 млн. чешки крони. От същата фирма се възмути онзи ден и Делян Добрев от ГЕРБ. Той даде пример и с друга компания, която не била известна, а заявила инвестиция от 450 млн. евро. Добрев не я назова, но от одобрения списък на този показател отговаря European energy A/S.Не е ясно как ще реагират синдикатите на заявените големи инвестиционни намерения в района. Очаква се плановете да бъдат приети утре от Министерския съвет, като премиерът Денков предупреди, че ако България не ги прати навреме, ще загуби 1,4 млрд. лв.

--------------------------------------------------------------------

КАКВИ СА ЗАЯВЕНИТЕ ИНВЕСТИЦИОННИ НАМЕРЕНИЯ

Компания Инвестиция Работни места Дейности

Металик АД 95 млн. евро. 250 запазени/500 нови р.м./1000 при пълен капацитет Нов завод за едрогабаритни корпусни части за ветрогенератори

Смарт енерджи груп 120 млн. евро 800 р.м. Завод за слънчеви панели

Металик АД 90 млн. евро 50 р.м. Завод за производство на зелен водород

Nedshroeff 800 хил. евро 46 р.м. Фотоволтаична електроцентрала за лично потребление

Монбат 30 млн. евро 35 р.м. Сглобяване на системи за съхранение на енергия

European energy A/S 450 млн. евро 500 р.м. при строителство/150 постоянни Комбинирано производство на водород и е-метан

Контур глобал Марица Изток 3 702 млн. евро 90 нови/500 запазени р.м. Фотоволтаични централи с батерии за съхранение на енергия, инсталация за улавяне на въгл.диоксид и др.

Кроношпан България 1 млн. евро 4 р.м. депо за обработка на дървесина

Rezolv energy 55-180 млн. евро 350 при строителство/50 р.м. при експлоатация PV централа със система за съхранение

Мини Марица Изток 98 млн. евро 670 запазени р.м. инсталация за термолиза, агроенергетика, фотоволтаичен парк, произвовдство на торове

НЕК ЕАД 26 млн. евро 15 р.м. Наземен и плаващ фотоволтаичен парк в язовир Розов кладенец

Гълъбово солар 20 млн. евро 20 р.м. Система за съхранение на енергия

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари