Крум Зарков: Референдум за връщане на смъртното наказание е правно невъзможен

0
Такъв референдум няма да доведе до нищо
Такъв референдум няма да доведе до нищо Снимка: БГНЕС

"Референдум за връщане на смъртното наказание е правно невъзможен", заяви Крум Зарков, предава 24 часа.

"Политически такъв референдум може да бъде определен като популистки, а в социален аспект и търсене на по-сериозно наказание няма да доведе до нищо", добави Зарков.

"Правно невъзможен е, защото България през 1999 г. е ратифицирала Европейската конвенция за правата на човека, в която има специален протокол 6 за забрана на смъртното наказание. В закона за референдумите пише, че по въпроси, уредени в международни договори, може да се произвеждат само преди тяхната ратификация. Така че провеждането на референдум по тази тема би означавало ние да поругаем международноправния си ангажимент не с кой да е документ, а с Европейската конвенция за правата на човека.

Политически това показва безсилие. Има определени политици, които всеки път, когато са изправени пред трагедия, на която нямат отговор, говорят за завръщане на смъртното наказание. С изследвания по целия свят обаче е доказано, че смъртното наказание не води нито до по-малка престъпност, нито до по-малко убийства. Там, където още се прилага, като някои щати в САЩ, има много повече убийства, отколкото на други места.

За съжаление, трябва да разберем, че има деяния, като убийството в Русе, при които всеки правен отговор е безсилен с последствията си. Тъй като дори да избием всички, замесени в това убийство, това няма да върне Виктория. Наказателното право има две цели - превенция и наказани", уточни Крум Зарков.

Цел отмъщение няма. Всеки трябва да знае, че наруши ли закона, ще има наказание. В случая може да става дума за доживотен затвор без право на замяна, това е по-тежко в много случаи от смъртно наказание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари