Сам срещу свои: Крум Зарков отново бойкотира връщането на хартиената бюлетина

3
Зарков има последователна позиция по темата и не се подчинява на партийната повеля
Зарков има последователна позиция по темата и не се подчинява на партийната повеля Снимка: БГНЕС

Коалиция "Хартиена бюлетина" се оформи в сегашния парламент

Депутатите от "Продължаваме промяната" (ПП), "Демократична България" (ДБ), "Има такъв народ" (ИТН) и народният представител от БСП Крум Зарков не се появиха на заседанието на правната комисия и така бойкотираха поредния опит на ГЕРБ, ДПС и БСП да върнат хартиената бюлетина, отбеляза Mediapool.bg

В началото на заседанието в залата имаше 11 народни представители – все от коалиция "Хартиена бюлетина", но и един от "Възраждане". За да започне заседанието обаче, е нужно да присъстват поне 13 депутати. След няколко почивки, членовете на комисията от ГЕРБ, ДПС и БСП се примириха, че няма да съберат кворум. Вместо да прекратят заседанието, те решиха да проведат обсъжданията, а гласуването да остане "за някое следващо заседание, ако въобще се събере кворум".

В момента според изборния закон в секциите с над 300 избиратели се гласува само с машини, а в по-малките – само с хартиена бюлетина. ГЕРБ, БСП и ДПС искат да се върнат предишните текстове в Изборния кодекс, според които гласоподавателите сами решават дали да гласуват с машина, или с хартиена бюлетина. Това обаче в известен смисъл обезсмисля машинния вот, защото членовете на секционни комисии пак ще трябва да броят бюлетини и да ги събират с резултатите от машините, което ще увеличи грешките в протоколите.

Допреди няколко месеца БСП беше сред партиите, които най-силно подкрепяха сегашните правила, а Крум Зарков активно работеше за разширяването на машинния вот. Сега, за разлика от партията си, Зарков не е променил позицията си и поради тази причина бойкотира връщането на хартиената бюлетина.

В петък в дневния ред на комисията имаше общо 3 проекта за промени в Изборния кодекс – по един на ГЕРБ и на БСП за връщане на хартията, както и един на "Възраждане" за разширяване на състава на ЦИК, за да може партията да има свои представители в нея.

Досега "Възраждане" заема твърда позиция срещу връщането на хартиените бюлетини. Така ПП, ДБ, ИТН и "Възраждане" успяват да предотвратят точката да попадне в дневния ред на парламента и на ресорната комисия.

Поведението на "Възраждане" обаче се промени, след като внесе своите предложения за промени в изборния закон на 7 юли и сега техният представител в правната комисия присъстваше на заседанието.

Въпреки това по-рано тази седмица от "Възраждане" отново заявиха, че позицията им срещу връщането на хартията не се е променила.

На днешното заседание отсъстваше един от представителите на ГЕРБ – Екатерина Захариева. Дори обаче тя да беше в залата, заседание пак нямаше да има, защото Зарков има последователна позиция по темата и не се подчинява на партийната повеля. Ако Захариева беше се явила, в залата щеше да има 12 народни представители при нужни поне 13 за кворум, защото тя се състои от 24 души, а за да може да има гласуване, трябва да са се явили повече от половината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    ...
    То и сега няма много смисъл от машинния вот, при положение, че резултата от машината се „интерпретира“ от секционната комисия и се вписва в протокол. Но както е казал Марк Твен: „Ако от изборите зависеше нещо, щяха да ги забранят“.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари