Кристалина Георгиева: Страните от региона ще имат 1,2 процента повече икономически растеж до 2025

0
Това е инициатива, която съвпада с българския интерес, заяви Георгиева
Това е инициатива, която съвпада с българския интерес, заяви Георгиева

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева беше сред участниците в президентския панел на бизнес форума на тема "Инициативата "Три морета"

Това е инициатива, която съвпада с българския интерес да имаме повече внимание към инфраструктурните проблеми и да разчитаме на общи усилия да увеличим конкурентноспособността на региона - каза в началото на пресконференцията Кристалина Георгиева, предаде БНТ

Тя уточни, че нейната роля днес е била да отговори на поканата на нашия президент и да представи три теми.

"Първо: какви са икономическите перспективи за региона особено в контекста на най-сериозната рецесия, която светът преживя в мирно време след Голямата депресия. Второ: какви са приоритетите на инициативата, която от гледна точка на моята институция, на Международния валутен фонд, се вписват добре в темата за ускорено развитие на този регион. И трето: какво прави Международният валутен фонд", обобщи шефът на МВФ.

Георгиева заяви, че очакват регионът, който покрива страните от инициативата на "Три морета", до края на тази година да се върне в икономически план на равнището отпреди рецесията, предизвикана от пандемията.

"Ще стигне отново това ниво, от което се сринахме всички в резултат на пандемията. Очакваме този регион да продължи да се развива значително по-бързо от старите страни членки на ЕС, по-конкретно за петте години на инициативата растежът в този регион на страните членки на инициативата на "Три морета" е почти два пъти по-висок от средния за 15-те страни стари членки на ЕС - 3,8%. Когато се сви значително икономиката на ЕС, спадът в този регион е 4%, а спадът в по-старите страни е почти около два пъти повече", каза още шефът на МВФ.

И възстановяването отново е по-бързо в тези страни - допълни Кристалина Георгиева. В периода до 2025 г. се предвижда новите страни членки, които са участници в тази инициатива, да растат с 1,2% по-бързо, което "ще помогне да продължи процесът на конвергенция, на който гражданите на нашите страни разчитат да подобри качеството на живот".

"Ние силно подкрепяме вниманието към инфраструктурата и особено това, че много се заляга на дигиталната инфраструктура. Видяхме, пандемията ускори дигитализацията и е изключително важно да търсим по-бързо баланс в това какво се постига и да го впишем в стратегията за нисковъглеводородни инвестиции в транспорт и енергетика и в стратегията за по-голяма устойчивост към климатичните изменения", каза още шефът на МВФ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари