Краставиците "подгониха" цената на луканката

0
Блокадата на гръцките фермери по границата с България и контраблокадата, която нашите превозвачи спретнаха в отговор уби евтината краставица
Блокадата на гръцките фермери по границата с България и контраблокадата, която нашите превозвачи спретнаха в отговор уби евтината краставица

Блокадата на гръцките фермери по границата с България и контраблокадата, която нашите превозвачи спретнаха в отговор уби евтината краставица в Хасковско.

От цена около 2 лв за килограм преди 3-4 седмици, воднистият зеленчук скочи до 3.60-3.80 за килограм, пише "Монитор".

На места разценките на краставицата надскочи масовата цена на луканката в региона, от около 4 лв.

Според продавачи, нищо чудно поскъпването да продължи. Причината била че липсващият внос бил заменен с краставица родно производство, която поради сезона била изцяло оранжерийна.

А това производство е доста по-скъпо.

Поскъпна и домата. От 1.80 за кило той вече струва 2.80 като обяснението е същото-липсващ гръцки внос.

Така, поне в региона, се оборва мита че тук ядем турска салата, а търговията води началото си от борсите в Одрин и Истанбул. Нищо че нарицателната куфарна търговия е с доказан източник от Капалъ чарши.

Според митничари този вид бизнес се е свил до минимални количества, които нямат съществено влияние върху зеленчуковите борси.

Иначе на Капитан Андреево признаха че тирове с домати и краставици продължават да влизат в България. Но само част били за нашите борси, други били за експорт в Западна Европа.

И още нещо-гръцките тирове били много повече. Тенденцията била отдавна, но се забелязвала повече при плодовете заради систематичните протести на производителите на дини и пъпеши срещу евтиния гръцки внос.

Търговците потвърждават това. Според тях ако се гони качеството, гръцката стока е за предпочитане дори и от нашата. Турската била хубава но като второ и трето качество и била подходяща повече за правене на консерви.

Блокадата вече падна, но до пристигане на новите количества от внос, зеленчуците ще останат скъпи, поясниха местни търговци, пожелали да не бъдат цитирани.

Теорията им че има дефицит на стоката, заради граничните проблеми, се оборва донякъде от изобилието което се наблюдава по пазарите и зеленчуковите тържища.

Освен че пътя на краставицата е широко разтворен откъм турско, все още има ембарго за износ на зеленчука към Руско, който бе традиционен пазар за доста едри зеленчукопроизводители от хасковско и харманлийско.

Те от своя страна се жалват че всяка пролет изхвърлят тонове продукция заради свръхпредлагане.

Явно обаче предпочитат да я изхвърлят скъпа, вместо да е продават евтина.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари