"Красивата бандитка" от Смядово е голям карък!

0
Няма случай, в който Биляна да е откраднала нещо, и да не са я хванали!
Няма случай, в който Биляна да е откраднала нещо, и да не са я хванали!

Красивата бандитка - така наричат в родното ѝ Смядово 18-годишната Биляна Банева.

Казват й че е голям карък - няма случай, в който да е откраднала нещо, и да не са я хванали. Краде коли, дребни джунджурии, хранителни продукти, таблет, дебитни карти, портмонета, дори задигна бус, подкара го и стигна до Шумен.

Половината от кражбите прави за кеф

Така е с колите. Мерак ѝ е хем да покара, хем да докаже, че винаги може да задигне автомобил, когато се наложи. Останалото е за пари - да си купи марихуана или за купон.

Според майка ѝ - 43-годишната Пенка Банева, Биляна се променила, когато посегнала към марихуаната.

“Познавам я, когато се прибере пушила - очите ѝ светят и е готова на всичко”, казва майката. Тя работи като санитарка в дома за жени с психични разстройства в с. Черни връх.

Три години по-голямата сестра на Биляна следва в Шуменския университет. Сега е минала задочно и работи в Англия. С първите си пари е подарила голям хладилник на майка си - с благодарност, че я е изучила. Бащата също е в Англия. Спечелва малко пари, връща се за кратко и пак заминава. Праща пари вкъщи.

А Пенка дава по-голяма част от тях да оправя зулумите на Биляна - връща крадени пари, плаща щети по колите, съдебни такси, суми за досъдебни производства, за адвокати.

“5000 лв. за година съм дала за нея. Но вече край, да се оправя сама - пълнолетна е”, зарича се Пенка. Тя самата също е с буен характер. “Биляна се е метнала на мен”, признава тя. Но докато майката употребява енергията си, за да оцеляват всички, то Биляна - за кражби.

“Това, което нямам, съм готова да го задигна”, пише в профила си в социалните мрежи момичето.

На 18 януари т.г. Биляна навърши 18 г. В криминалното си досие досега има пробации, обществено порицание, общественополезен труд от 150 часа, дори 8-месечна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок.

Тийнейджърката още учи. В момента е XI клас в т.нар. самостоятелна форма на обучение в гимназията по строителство в Шумен, специалност “Геология”. 

Седмица след като навърши пълнолетие, тя се опита да задигне портмоне с 40 лв. от дамска чанта в лекарски кабинет на медицинския център “Св. Иван Рилски” в Шумен. Придружавала сестра си до джипито. И докато каката била на преглед, Биляна се шмугнала в друг кабинет. Набитото ѝ око мернало, че има безпризорна чанта. И грабнала портмонето. Хванаха я след минути и повикаха полицията. Тя си призна и дори посочи къде в клозета е хвърлила плячката.

Заради пробацията по два пъти седмично ходи до общината да се разписва

При едно от посещенията си видяла, че портиерката излязла за малко. Вмъкнала се в стаичката и ѝ взела портмонето. До вечерта я хванаха.

Последният ѝ пост във фейсбук е от 26 март. От този ден тя е в следствения арест в Шумен с постоянна марка за задържане, наложена ѝ от съда във Велики Преслав.

В последната неделя на март Биляна пак се развихри - вмъкна се в две къщи в Смядово. От едната се опита да отмъкне портмоне с 50 лв., а от другата грабна таблет. Както винаги, я хванаха. Вероятно немирната ученичка беше решила, че по време на изборите хората не са си вкъщи.

След успешния “удар” Биляна дори успяла да си вземе душ и когато дошли полицаите, се появила с халат. Първо отричала, после върнала таблета.

В 17 часа вече била в ареста на полицията във Велики Преслав. Наблюдаващият прокурор ѝ дал още 72 часа, а после съдът я остави за постоянно в ареста. Според наши източници тя няма да обжалва мярката пред окръжния съд в Шумен, защото е сигурно, че ще влезе зад решетките. Сега е сама в килия, защото няма други задържани жени. Там обаче е без компютър и без фейсбук.

Единствената ѝ досега условна присъда от 8 месеца с 3 г. изпитателен срок е за кражба на портмоне с дебитна карта на жена от Смядово. Извършила я на 8 септември 2016 г., когато е на 17 г. и половина.

От банкомат изтеглила 245 лв., но камерите я записали и 3 месеца след това Шуменският окръжен съд я осъди на 8 месеца условно с изпитателен срок. Сега ще излежи тези месеци, ако не ѝ дадат повече. Най-вероятно ще дочака делото в ареста.

“Майко, намери назаем 500 лв., защото, ако ме глобят, веднага да мога да ги платя и да си дойда”, пише в писмо до майка си от ареста Биляна. Като че ли тя неосъзнала, че този път я чака затвор.  

Наели служебен адвокат. “Нямам пари вече за адвокати”, зарича се майката. Според нея много деца от Велики Преслав пушат марихуана. Около училището винаги имало дилъри, които предлагали трева.

Последната надежда на майката е затворът. “Дано там да осъзнае какво я чака, ако не се промени”, надява се жената, но все пак се плаши да не попадне на още по-големи крадли и да научи още “мурафети”.

“Някаква съдба като че ли я влече все по-надолу”, казва майката. С нея обиколихме всички къщи, в които напоследък дъщерята е влизала. Тя се извинява и моли стопаните за прошка.

Биляна се прочу през юли 2016-а, когато пред магазина до автогарата в Смядово намери микробус, оставен с ключ на таблото. Подкара го и стигна до Шумен - това са 28 км. На улицата удари две леки коли и избяга с буса.

Полицаите я намериха след няколко преки в спрения бус, пушила трева

По Коледа миналата година тийнейджърката и нейна 14-годишна приятелка отмъкнаха от Смядово “Ауди 80”, оставено с ключ на таблото. Само това дело още не е приключило.

Според майката на Биляна някой си Румен поръчал на немирницата да му намери кола, за да се разходят до Шумен. Тя обиколила квартала и намерила аудито, и то с ключ на стартера. Закарала го до дома на момчето и то, също неправоспособен шофьор, седнало зад волана. След няколко метра, още в Смядово, полицаите ги спират и им провалят разходката.

Първата си кражба Биляна извършила на 14 г. Признала за нея след 3 г., когато я разпитвали за друга. През декември 2014-а влязла в магазин през задната врата откъм двора на стопаните. Разбила вратата и задигнала кутия цигари, един шоколад, няколко ваучера, всичко за 90 лв. Дори в първия момент омаяла дворното куче, но после то я погнало и тя се качила чак на площадката на първия етаж. Три години никой не разбрал, че това е нейно дело.

“Чувствам се безсилна”, казва майката.

Давали пари да я настанят във Варна в някаква комуна за зависими. После я пратили в психоболница в Царев брод.

“Върна се променена. После пак започна.

В началото на март Биляна взела и парите на майка си - 450 лв.,

за да отиде на концерт в София на някаква рок банда. “Няма да ги похарча всичките”, обещала тя по телефона. Но ги похарчила.

Сега има да отработва 150 часа общественополезен труд. От тях само 10 часа изработила. Метели пред общината заедно с жените от временната заетост. “Много е работлива и бързо прави всичко. Не се срамува, че мете”, казва Светла от временната заетост.  

Като се върне Биляна от затвора, последната надежда на майката е кметицата Иванка Петрова, която преобрази градчето, да намери на дъщеря ѝ някаква работа.

“На минимална заплата да е, дори по-малко да получава. Но да знае, че накрая на месеца ще получи някакви пари”, разсъждава майката.

“И после да напусне Смядово. Да отиде в голям град - тук всички я познават и това петно няма заличаване. За да започне нов живот, ѝ трябва голям град, където да работи и да забрави щуротиите”, надява се Пенка Банева.

За новата година дъщеря ѝ обещала, че започва нов живот. Във фейсбук написала: “От днес спирам с белите!!!”.

Намеренията ѝ се провалят още на 24 януари, когато се опита да открадне портмонето от лекарския кабинет.

Когато не е по улиците, Биляна прекарва пред компютъра. Най-много е ядосана, когато ѝ открадват велосипеда.

“Вие, от Смядово, всички сте едни долни дренки. Толкова ли сте пропаднали, че сте почнали да крадете колела точно от крадците”, възмущава се тя. После сама си го взела от крадеца.

10 дни преди да навърши 18 г. пише тъжно: “Защо връзките станаха толкова редки, разговорите - имейли, постъпките станаха позвънявания, чувствата - онлайн статуси, думата любов се използва извън контекста, доверието се изгуби, лъжата стана норма, раздялата - единственият изход, а болката - единственото чувство?”.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари