Красимир Стоев: Нови градушки се очакват около 5 и 6 юни

0
Особено в Западна и Централна България ще има валежи, гръмотевични бури, градушки, предупреди синоптикът
Особено в Западна и Централна България ще има валежи, гръмотевични бури, градушки, предупреди синоптикът Снимка: Малина Иванова / Фейсбук

Особено в Западна и Централна България ще има валежи, гръмотевични бури, градушки, предупреди синоптикът

Градоносен процес очакваме към 5-и, 6-и юни, когато очакваме да премине фронт. Тогава вече доста добри условия пак за градушки има, и предимно в Западна и Централна България. Така че насочвам вниманието на слушателите към 5-и и 6-и трябва да изключително внимателни за такива опасни метеорологични явления.

Това каза синоптикът от НИМХ Красимир Стоев, в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

Като цяло температурите през юни ще бъдат около нормата. Тя за по-голямата част на страната е около 20-22 градуса, по долината на Струма – 23, по високите полета от 17 до 19, в планините – от 3 до 12 градуса. Най-ниските температури през месеца ще бъдат предимно между 8 и 13 градуса, най-високите между 32 и 37 градуса. Както вече казах, в по-голямата част от страната това е най-дъждовният месец, така че валежите ще бъдат около нормата, но тя хич не е малка – в повечето райони е между 50 и 70 л на кв. м, а в планинските райони е предимно между 70 и 130 л на кв. м.“, допълни Стоев.

Преобладаващите температури ще са между 28 и 33 градуса. Към 5-и, 6-и се очаква да премине студен атмосферен фронт, по който температурата ще се понижат, въздушната маса ще стане още по-неустойчива, и тогава на много места в страната, особено в Западна и Централна България ще има валежи, гръмотевични бури, градушки, предупреди синоптикът.

Към края на първото и през повечето дни през второто десетдневие на юни температурите ще се задържат близки до обичайните, но времето ще остане много неустойчиво. Ще има слънчеви часове преди обяд, но и следобедни краткотрайни валежи, гръмотевична дейност. Условия за по-значителни валежи има около 13-ти и 18-ти, когато се очакват да преминават и по-добре изразени атмосферни смущения. Така че общо взето и през третото десетдневие, въпреки че ще има относително повишение на температурите, времето ще се задържи неустойчиво. Тоест, слънчевите часове ще са преди обяд, допълни Красимир Стоев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари