Красимир Манов: Това е престъпление срещу народа. Цените на тока трябва да падат в момента

14
Оскъпяване минимум два пъти на цените, прогнозира експертът
Оскъпяване минимум два пъти на цените, прогнозира експертът Видео: NOVA

Оскъпяване минимум два пъти на цените, прогнозира експертът

Възможен е проблем с цената на тока. Заради пълната либерализация първо на пазара на електричество за бизнеса, а след това и предстоящата за битовите потребители, се налагат редица административни промени.

За да изпълни законовите промени, свързани с либерализацията на пазара на електроенергия, Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да промени и наредбата за ценообразуването. Така нова цена ще има както и досега – от 1 юли. Разликата е, че базовата цена за битовите потребители вече няма да се определя от КЕВР, а от Министерския съвет. Детайлите са в процес на изчистване, но отсега експертите са на различно мнение колко ще плащаме.

Оскъпяване минимум два пъти на цените. Говорят, че киловатът от 19 стотинки ще стане 20. В крайна сметка ще видите, че цените ще се увеличат доста повече. При този срив на цените на енергоносителите ние да плащаме по-скъп ток!? Това е престъпление срещу народа. Цените трябва да падат в момента”, категоричен е енергийният експерт Красимир Манов, предаде NOVA.

От Асоциацията „Свободен енергиен пазар” гледат по-оптимистично на бъдещата цена. Но предупреждават, че след либерализацията и за битовите потребители от 1 януари 2026 година, във Фонда за сигурност на електроенергийната система трябва да има достатъчно средства, за да се изплащат компенсации. В противен случай, цените ще се увеличат значително за всички ни.

Цената отново ще бъде по-ниска от пазарната и ще бъде социално поносима. Поне такива са заявките на изпълнителната власт”, посочва Мария Кръстева от Асоциация „Свободен енергиен пазар”.

Друг призив е внимателно да се следи ситуацията със свободния пазар за бизнеса, за да не рефлектира възможно повишение на цените върху всички.

Не е направена оценка на въздействието как повишеното търсене на борсата - това, което е необходимо за осигуряване на енергия на домакинствата, ще рефлектира върху цените. Възможно е да има повишаване на цените на енергийната борса, което също да се заплаща от целия бизнес”, подчертава Кръстева.

Общественото обсъждане на наредбата на КЕВР ще продължи до 5 март. Вариант е да се отмени и тарифата за нощно електричество, но все още това е само на етап обсъждане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    12
    Баба
    Е КАТО ГО УВЕЛИЧАВАТ ЗАЩО НИ Е АТОМНАТА ЦЕНТРАЛА ,НАЛИ ИЗНАСЯМЕ ТОКV
  • 6
    11
    Cukumba
    До кога щесе търпят тези крадци убийци на народа, караг ни да живеем ден за ден,бавно ни убиват ,колко още трябва дасе търпи това
  • 6
    10
    Дедо
    Чудесно! Защо да не увеличават, в Бълхария всичко може. Ние сме съгласни. Килограм месо 50лв. Кашкавал 40лв. Сирене 30лв.
  • -1
    9
    Нов
    Някой да каже ИВН как се намърда у нас.Не съм чул за конкурс търг.Ама всички знаят че парите на нашите бивши управници и Руски олигарси са в Австрия и тя и затова ни пречи за шенген.та от тока си печелят Другарите....
  • 8
    8
    Осман
    Какво ще стане ако цената стане социално непоносима?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари