Красимир Манов: Таксата за пренос на газ е мокър сън на Асен Василев

0
Това може да се случи единствено, ако е залегнало в първоначалния договор за транзит, коментира енергийният експерт
Това може да се случи единствено, ако е залегнало в първоначалния договор за транзит, коментира енергийният експерт Снимка: YouTube / стоп кадър

Това може да се случи единствено, ако е залегнало в първоначалния договор за транзит, коментира енергийният експерт

Премиерът Николай Денков утре свиква извънредно заседание на Съвета по сигурност към Министерския съвет заради новия Проектозакон за отмяна на дерогацията за вноса на руски петрол. От ПП-ДБ ще предложат дерогацията да отпадне на 15 март 2024 година, съобщи пък заместник-председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски.

"Ако дерогацията се изпълнява в пълния си обем, тя е изцяло в полза на България. Тя е нещо добро, което трябваше да се случи на страната ни. Ние трябваше до края на следващата година да изкараме няколко милиарда долара. На практика този закон просто не се изпълнява. Българското правителство трябва да направи механизъм за изпълнение". Рафинерията веднага може да премине към друго гориво, обясни още експертът в ефира на БНР.

"Тя е една от най-модерните в света. Ако се премахне дерогацията, може да се вкарва суров нефт от всякъде. В момента е най-изгодно е нефтът да идва от Новорусийск. Петролът от Новорусийск не е руски, а на Каспийската тръбопроводна компания. Тя е международен консорциум." Ако няма дерогация, цените ще са си същите, подчерта Красимир Манов.

"Нищо няма да стане. Около България има 15 рафинерии, които ще започнат да вкарват деривати. В нашия регион цените са горе-долу еднакви."

Рафинерията или ще бъде продадена, или трябва да бъде национализирана, смята Манов.

"Руската федерация ни е обявила за неприятелска страна. Ние имаме интерес да не сме енергийно зависими. Рафинерията трябва да се национализира и да стане държавна собственост".

Таксата от 20 лева на мегаватчас за пренос на газ през България Красимир Манов определи като "мокри сънища на финансовия министър Асен Василев“. "Това може да се случи единствено, ако е залегнало в първоначалния договор за транзит, който са подписали "Газпром експорт" и българският оператор "Булгартрансгаз". Няма правно основание това да се случи".

Атомната централа за 7-ми блок по технологиsта IP 1000 е правилно решение, обясни експертът.

"Трябва да се направи и 8-ми блок, защото имаме недостиг на базови мощности."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    абе ти,
    Верно си му фенка, с него ставаш, сигур и с него си лягаш, проверяваш под леглото ли е и чак тогава заспиваш?!? Егати обсесията!
  • 2
    1
    Фенката на Путлерчо
    А на Путлерчо спаружената чурка или на Мутрофанката колана на теб ти е мечта, тъпако рушлямски! Айде лапай и се потапяй към крайцера Мацква!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари