Кръпката, Маричков, артисти... Кой всъщност брани корупцията и фасадната демокрация?

0
Всички т. нар. консерви, имат един проблем – те приемат управлението на Борисов. Ама какво щяло да дойде след него… За някои той даже няма алтернатива
Всички т. нар. консерви, имат един проблем – те приемат управлението на Борисов. Ама какво щяло да дойде след него… За някои той даже няма алтернатива Снимка: БГНЕС/архив

Оформя се интересно явление у нас – рок-консерватори, които не обичат протести. Стари рокаджии като Васко Кръпката и Маричков се изказват скептично за протеста, а същевременно се ласкаят там на площада да пускат песните им. Впрочем, Кръпката има и условие – ако пускат песни на Слави Трифонов, той забранява да пускат и негови. Като че ли някой ще го пита

Двете стари муцуни вече са в пенсионна възраст, може да си позволят да са на страната на олигархията. Не са бунтари като остарелите рокаджии по света, пише Иван Бакалов за E-vestnik.

На Райна Кабаиванска, бивша оперна певица на 85 години, която се хвърли да защитава правителството на Борисов и полицията на площада, по й отива да е консерватор, ама рокаджии… Всъщност не всички са толкова директни в защита на статуквото.

Пред БНР Маричков казва: „Сериозно е, когато протестираш срещу нещо, да предлагаш какво точно да се направи на негово място. Затова не ме виждате по протестите. … Много искам да ми се обясни, и съм се опитвал да ми обяснят хора, които участват в протеста, и то важни хора, с които съм разговарял, как точно ще стане това – „Мутрите вън” и кои ще бъдат тези, които ще заместят мутрите… Изглежда, че става дума само за някои мутри, не за всички. …Там протестират хора с коренно противоположни възгледи, хора, които помежду си не могат нищо общо да имат. Как точно са рамо до рамо? Като едните искат едно, а другите коренно противоположното… Много искам някой да ми отговори как точно и какво предлага да стане… Това не съм чул досега“ (виж тук).

Маричков, види се, не е чул, че от площада искат да се махне корумпираното правителство и да има избори. Кое е коренно противоположното? Може би трябва да му се обяснява специално.

Васко Кръпката е много по-объркан и развива пред обслужващите властта медии наивни разсъждения, каквито не можеш да чуеш и от 15-годишен ученик. В две интервюта за „24 часа” в рамките на десетина дни Кръпката говори като агитатор на ГЕРБ (виж тук и тук).

„Не мисля, че състоянието на страната ни е толкова лошо. Напротив, тук се случват много хубави неща, не съм толкова агресивно настроен към днешния живот…

…Не съм съгласен, че преходът е неуспешен. …Радвам се, че тук има производство, животът не е спрял. Много неща разцъфтяват, в културно отношение – също.

…И се въздържам от барикади, защото за първи път в историята на протестите, те са заедно с БСП. На младите хора искам да кажа, че никога не трябва да бъдат с БСП…

…Тези, които блокират някои кръстовища, са много по-малко от тези, които искат да преминат оттам. През 2013 г. вечерно време блокирахме кръстовища и протестирахме против Орешарски, тогава нямаше недоволни…

Не искам Румен Радев, който е представен от БСП и от хора, които създадоха мутрите в тази държава, да прави служебен кабинет…”

…Има и напpедък и вече не виждам ония моcквичи от миналото, а вcе по-xyбави коли и cелcкостопанска техника.

В големите гpадове започна да cтава натоваpено c коли и кaмиони. Има задpъcтвания, но пъĸ е пълно c кaкви ли не магазини, кpъчми и доcта кyлтypни cъбития. Театpи, ĸонцеpти, детcки школи по какво ли не. Просто виждам наред с бедните изоставени градчета и села и доста пооправени. Някак бавно започва да се събужда някакъв живот и да се организират хората за някаква работа и доста производства…“

А пред „Фактор.бг” Кръпката е още по-директен:

“ (ГЕРБ) Управляват България с много работа, няма спор, и много строителство… и лошо, и хубаво. Борисов твърди, че е против комунистите. За мен, обаче той не направи достатъчно в посока декомунизация, лустрация и пр. …Питам се обаче – защо комунистите, от друга страна, много го мразят? Нинова бълва огън и жупел срещу него, няколко пъти вот на недоверие, заедно с ДПС, което ме навежда на мисълта, че може да има защо…

Това, което засега успя този протест, е да раздели десните, защото ДБ все още не се разграничи ясно от комунистите и техните лакеи, които също са активни протестиращи в момента….

Гласувам от години за най-десните…“

Гневно се изказа против протестиращите и младият водещ на „Преди обед” по Би Ти Ви Сашо Кадиев, ожали полицаите. Противоречиви изказвания „Добре, ще се махне Борисов, ама после какво ще дойде, какво предлагат…” са изказвали и някои актьори, певци.

Нормално е част от обществото да има консервативна позиция и да не харесва протести. Забелязва се, че някои не смеят да показват директно подкрепата си за ГЕРБ и Борисов. Изглежда вече е срамно.

Всички т. нар. консерви, имат един проблем – те приемат управлението на Борисов. Ама какво щяло да дойде след него… За някои той даже няма алтернатива.

Тоест, за тези хора Борисов не е корупция, не е дъното на ЕС, не е тотална злоупотреба с власт, фасадна демокрация, зад която си назначава главни прокурори, управлява агенции и комисии по телефона, управлява с маша телевизии, раздава футболни отбори, дава пари от нашия бюджет като от джоба си, на когото реши и за каквото реши, използва целия ресурс на прокуратурата, МВР и медиите да клевети, очерня политическите си противници. И казва, че мафията искала да го свали.

Е, защитниците на статуквото – това защитават. Те са корупцията, те са смачканата свобода на словото, те са имитацията на демокрация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари