Кран пробива Народното събрание, за да правят стъклен покрив

0
Разглобяват крана, за да го вкарат във вътрешния двор на зданието
Разглобяват крана, за да го вкарат във вътрешния двор на зданието

Превръщането на зала “Св. София” в бившия Партиен дом в бъдещата пленарна за народните представители започна в събота.

И. д. председателят на парламента Димитър Главчев е разписал на 5 ноември документите, с които дава старт на строителните работи.

Залата ще е със стъклен покрив, през който се вижда небето. Освен това според проекта отвисоко работата на депутатите ще могат да следят и посетителите на Народното събрание.

Подготовката на дейностите е в ход от 28 октомври, днес пуснах окончателно книжата”, потвърди Главчев, предаде “24 часа”.

Той издаде и любопитен детайл - огромният кран, с който ще се строи, трябвало да затвори две от лентите на бул. “Цар Освободител” откъм сградата на БНБ. За да не допуска напрежение в трафика на пъпа на София, Главчев наредил кранът да се позиционира във вътрешния двор на сградата. За да бъде вкарана, огромната машина в момента се разглобява.

Решението на Димитър Главчев било одобрено от всички с изключение на служителите, които държат колите си във вътрешния двор.

По-добре на нас да ни е неудобно, а не на хората”, смята обаче и.д. председателят на парламента.

56 тона ще тежи стоманената конструкция на бъдещия стъклен купол на пленарната зала. Още 44 тона - специално изработената метална конструкция, върху която ще бъдат монтирани бъдещите депутатски банки. Вместо сегашните 240 места, новата зала ще е с 270. Около 90 сантиметра щяло да е широко мястото на един депутат на новите банки.

Отделно ще има президиум и официални ложи, а също - конферентни зали, а осветлението ще е енергоспестяващо.

Очаква се депутатите да коват закони в новата пленарна зала от началото на 2018 г., когато стартира и председателството на ЕС от България. Заради Брекзит то бе изтеглено с половин година по-рано от планираното, което поставя строителите пред сериозно изпитание.

Администрацията на Народното събрание е минала през двудневно обучение какви нови функции ще изпълнява в периода януари - юни 2018 г., включително, когато България ще председателства ЕС. В сряда лекции на служителите са изнасяли български, а в четвъртък - чужди експерти. Дните са били избрани, понеже тази седмица парламентът е в предизборна ваканция.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари