Кралят на Швеция: Провалихме се с коронавируса

0
Вълната на заразяване не стихва: една четвърт от всички тестове са положителни
Вълната на заразяване не стихва: една четвърт от всички тестове са положителни Снимка: Getty images

Мерките на Швеция не се увенчаха с успех, признава Карл XVI Густаф

По време на годишното си интервю кралят на Швеция заяви, че стратегията на страната му за меки антикоронавирусни мерки се е провалила, пише Guardian, цитирани от Агенция Фокус 

Той се оплака, че хората страдат и умират в голям брой.

В шведските региони Стокхолм и Сконе властите заявиха, че ще трябва да отложат всички неспешни операции, тъй като лекарите се опитват да овладеят втората вълна на коронавирус. Те обещават, че линейки ще продължат да се осигуряват, Covid-19 ще се лекува, но всичко това за сметка на други области на здравеопазването.

Досега повече от една четвърт от всички тестове за коронавирус в Швеция идват с положителен резултат. Властите в Стокхолм заявиха, че всички неспешни операции ще бъдат отложени поне до 31 януари.

Проучване на общественото мнение показа, че нивото на доверие към главния епидемиолог на Швеция е спаднало с 13%, но въпреки това повече от половината от шведите му се доверяват. Като цяло доверието в властите падна до рекордно ниското ниво от 34%. Самият епидемиолог и авторът на стратегията за меки мерки обаче настоява, че е твърде рано да се преценяват резултатите от този подход. Той призна, че втората вълна го е изненадала, но припомни, че почти всички държави сега са изправени пред този проблем.

Общо 7802 души са загинали в Швеция от причините, свързани с Covid-19, а само през последната седмица повече от 500. Оказва се, че има 766 смъртни случая на милион души, което е 10 пъти повече, отколкото в съседните Норвегия и Финландия.

Подходът на Швеция към борбата срещу коронавируса е, че гражданите носят лична отговорност да поддържат хигиената и социалната дистанция.

В същото време секторът на услугите беше отворен и маски не се изискваха извън болниците. По време на втората вълна обаче правилата станаха по-строги, отбелязва Guardian.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари