Край на войната с Ислямска държава в Ирак

0
Победихме ги за кратко време
Победихме ги за кратко време

Иракският премиер Хайдер ал Абади обяви за приключила войната, която правителствените сили водеха от три години срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" в Ирак, предаде БТА.

"Силите ни напълно контролират иракско-сирийската граница, затова обявявам края на войната срещу Даеш", каза Абади, използвайки арабския акроним за ИД, в реч на конференция, организирана от синдиката на иракските журналисти.

"Нашата борба е с врага, който искаше да убие нашата цивилизация, но ние победихме благодарение на нашето единство и решимост. Победихме ги за кратко време", добави Абади.

Водената от САЩ международна коалиция публикува в Туитър поздрави към иракския народ за победата срещу Ислямска държава. "Ние ще бъдем до тях, докато те създават условия за един сигурен и проспериращ бъдещ Ирак", се казва в туита, цитиран от Ройтерс.

През 2014 г. ИД превзе една трета от Ирак и постави в опасност самото съществуване на държавата. С помощта на водена от САЩ международна коалиция иракските войски преминаха в контранастъпление, за да си върнат загубените територии.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари