Край на пушенето на закрито в Гърция

0
Налагат драконовски мерки
Налагат драконовски мерки Видео: БНТ

Край на пушенето на закрито в Гърция.

Новото правителство в Атина взема драконовски мерки за прилагане на съществуващия и досега закон, забраняващ цигарите в закрити обществени места. Властите ще действат с проверки и глоби, за да покажат, че дните на толерантност към пушачите са останали в миналото, съобщи БНТ.

Много е трудно, почти невъзможно да откажеш гърците от цигарите. На теория законът е много строг с високи глоби, на практика почти не се прилага. Оправданието е, че Гърция е туристическа страна и властите трябва да си "затварят очите" за нарушенията. Сега обаче почитателите на традиционното кафе с цигара имат срещу себе си хора с власт и заклети непушачи. Премиерът Мицотакис и министърът на здравеопазването - бившият спортист Кикиляс. За Мицотакис гласуваха и пушачите, защото не му повярваха, че ще започне истинска война с този порок.

Още преди първото заседание на Министерския съвет, премиерът разпореди да се махнат всички места за пушене в сградата. След това възмутени депутати - непушачи съобщиха, че в парламента има прекалено много места за любителите на цигарите. В пресцентъра вече не се пуши дори на балкона.

На първата си визита в Кипър гръцкият премиер направи дипломатично забележка на кипърския президент срещу тютюнопушенето.

От лична кауза "спрете цигарите" по нареждане на премиера започна да се прилага строго закона с глоби от 50 до 500 евро. Полицията получи нареждане за контрол. Отнемат лицензи на заведения. След 10 години законът ефективно влиза в действие.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари