Край на монопола при заверките с "апостил"

0
И областните администрации ще извършват заверки на документи с “апостилен” печат
И областните администрации ще извършват заверки на документи с “апостилен” печат Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи да се раздели с монопола да извършва заверки на документи с “апостил”.

Това предлага вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева с поправка на нормативната уредба, предаде репортер на БГНЕС. Мерките са част от кампанията на управляващите по подобряване на административното обслужване и намаляване на административната тежест.

Към настоящия момент извършването на заверка и легализация на всички видове документи на български и чужди граждани, ведомства и институции, които са от компетентността на МВнР, в които се включват и заверките с “апостил” на документи, издавани от всички общински администрации, се обслужва от 10 служители на дирекция “Консулски отношения“ на МВнР, които приемат и обработват документите на две гишета.

За едногодишен период тези служители извършват общо около 360 000 броя заверки, от които около 20 000 броя са заверки с “апостил” на документи, издавани от общинските администрации. При сега действащата нормативна уредба дейностите по заверка с “апостил” на документи, издавани от общинските администрации се извършват от Министерството на външните работи.

По този начин всяко физическо лице, което има нужда от услугата трябва да пътува до София или респективно да ползва услугите на посредник, което на практика изисква допълнително време и води до по-високи финансови разходи за гражданите и бизнеса, пишат от МВнР. Много държави, особено такива с по-голяма по размер територия, практикуват заверката с “апостил” да се прави не само от органи на централната администрация, както е у нас, но и от териториални органи, с оглед ускоряване на процеса и облекчаване на гражданите, на които да не им се налага непременно да пътуват до столицата. Възлагането на тези функции на областните администрации няма да доведе до необходимост от използване на допълнителни човешки, технически или технологични ресурси, извън тези, с които те вече разполагат.

Същевременно би спестило време и средства на гражданите, които живеят извън София, и би намалило вероятността от опашки. С предлаганите изменения, всяка от 28-те областни администрации ще поеме извършването само на част от тези 20 000 заверки (годишно), а именно заверката с “апостил” на документи, издавани от общинските администрации. На практика, възлагането на тези функции на областните администрации няма да доведе до съществено допълнително натоварване на служителите.

Важно е и обстоятелството, че извършването тази дейност не е свързано с необходимост от допълнителна квалификация на служителите или наличието на специфична експертиза в тази област, отбелязват още от МВнР.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари