Край на ерата "Меркел"

0
Ще има ли предсрочни избори и кой ще бъде следващият германски канцлер?
Ще има ли предсрочни избори и кой ще бъде следващият германски канцлер?

Тя се оттегля като партиен лидер и няма повече да се кандидатира за канцлер.

Край на ерата "Меркел". Ангела Меркел обяви, че това е последният й мандат като канцлер. Християндемократите претърпяха поредна големя загуба на изборите в Хесен, макар че останаха най-силна партия там.

Трусът в Хесен предизвика цунами в Берлин. Ерата "Меркел" на практика приключи. Тя се оттегля като партиен лидер и няма повече да се кандидатира за канцлер.

„На парламентарните избори през 2021 няма отново да участвам като кандидат за канцлер на партията, нито ще се кандидатирам за парламента и за протокола – нито за други политически постове”, заяви Ангела Меркел.

Сега на дневен ред излизат няколко въпроса. Кой ще наследи Меркел начело на ХДС? Ще оцелее ли широката коалиция? Ще има ли предсрочни избори и кой ще бъде следващият германски канцлер? И най-важното: заплашена ли е Германия от нестабилност?

За лидерския пост в ХДС вече има две кандидатури: на генералния секретар Анегрет-Крамп-Каренбауер и на здравния министър Йенс Шпан.

Крамп-Кранебауер е близка до Меркел и вероятно ще продължи нейната политика, докато Шпан е сред най-сериозните ѝ вътрешнопартийни критици.

Но широката коалиция в Берлин се клати не само заради Меркел, а и заради слабостта на социалдемократите.

Ако те напуснат коалицията, което е доста вероятно, в Германия сигурно ще има предсрочни избори. На тях християндемократите пак могат да спечелят най-много гласове и след това да управляват в коалиция със зелените и/или с либералите. Вече е ясно, че и на едни предсрочни избори Ангела Меркел няма да се кандидатира за канцлер.

„Аз не съм родена като канцлер и това никога не го забравих. Убедена съм, че днес е време да се отвори нова глава”, заяви Меркел.

При това положение е възможно канцлер да стане председателят на парламента Волфганг Шойбле или пък новият лидер на ХДС. Сегашната политическа криза сериозно застрашава стабилността на една иначе просперираща Германия, но и на Европейския съюз, който и без нея е в криза.

Източник: Дойче Веле
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари