Коя е родната къща на Левски?

2
Митове и истини
Митове и истини Видео: NOVA

Митове и истини

Кулминацията по повод отбелязването на 151 години от неговата гибел ще е тази вечер в родния му град Карлово, където ще се състои възпоменателната церемония.

През далечната 1837 година се ражда Васил Левски в краен квартал на Карлово. Родната му къща е възстановена, била е рухнала в годините около Освобождението, когато в нея не остава да живее никой. След смъртта на Левски и брат му Христо. Майката Гина Кунчева отива да живее при своята дъщеря – Яна и дома остава без грижа за няколко години. Това разказа Дора Чаушева, директор на НМ "Васил Левски" - Карлово.

По думите и карловци възстановяват къщата върху запазените основи. „Това се случва по плана, който архитект Димитър Иванов през 1933 година прави. По запазени спомени на родственици на Васил Левски. Къщата е възстановена и 4 години по-късно, през 1937 година е отворена за посещение като къща-музей”, уточни Чаушева, цитирана от NOVA.

Според нея във времето различни изследователи са се опитвали да докажат, че не 1837, а малко по-късно е рождената година на Левски. „Надявам се, че ще бъдат открити документи, които да покажат категорично годината му на раждане”, добави тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    странно
    Къщата на Левски се е саморазрушила около 1878, а през 1933, т.е. след около 55 години архитект прави възстановка по спомени на очевидци?! И на колко години са били тези очевидци, защото по това време средната продължителност на живота е била около 50 години ( 1935 г.). https://ncpha.government.bg/uploads/statistics/annual/health_A_4.pdf ... По-вероятно е да се е случило така - разрушили сме къщата на Дякона защото на някой му е трябвал парцела, след 50-60 години един архитект получава задача да направи къща, която да назовем родната къща на Левски. Хубаво е, че от време на време се сещаме за хора, които са оставили нещо в историята ни, но защо това се случва след като първо унищожим всичко материално, свързано с тях? В музея на Левски в Карлово има два-три автентични документа. Останалото са експонати, свързани с употребата на името му - табакери с лика му, квитанции от дружества с неговото име и изобщо тъжна история.:( ... Сега продължаваме да разрушаваме. Заради парцели.:(
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари