Коя е Мата Хари, снимала в спалнята на Борисов?

1
Ако се съди по някои елементи в снимките и технически подробности, вероятно те са правени от не една жена, а от поне две. По-важното е, че която и да е жена (жени) да са направили снимките, възможността да са внасяли пистолет, кюлчета и пачки клони към нула. Който и да е снимал, е снимал това, което е видял на място
Ако се съди по някои елементи в снимките и технически подробности, вероятно те са правени от не една жена, а от поне две. По-важното е, че която и да е жена (жени) да са направили снимките, възможността да са внасяли пистолет, кюлчета и пачки клони към нула. Който и да е снимал, е снимал това, което е видял на място

Сайтът „Пик“ веднага след думите на премиера, че една „прекрасна госпожа от президентството“ е направила снимките, посочи Христина Бобокова. Само че Бобокова не е от президентството, а вероятността да е правила тези снимки в продължение на две години, да внася и изнася пистолет, кюлчета и пачки, е близо до нулата. По-сигурното е да е снимала каквото е видяла там. И снимките са правени от повече от една жена, най-малко с два различни смартфона

Обясненията на българския премиер за снимките с чекмеджето в спалнята му излязоха в консервативния немски вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг” под заглавие: „Политикът, пистолетът и парите”, пише Иван Бакалов в E-vestnik

Борисов твърди пред немския читател, че някаква жена, като Мата Хари влязла в спалнята му, поставила пачки, кюлчета злато и пистолет в нощното му шкафче и ги снимала. Борисов дава пример пред журналиста за случай, в който неназована от него жена го чака в резиденцията, той й казва по телефона, че ще закъснее 15 минути, защото дава интервю. И това време било достатъчно да се направят снимките, казва Борисов пред най-тежкарския немски вестник.

Немският читател сигурно ще повярва, че в резиденция на премиер е възможно да влезе жена с пистолет, злато и пачки, и да не я проверяват. Дори точно това го пита журналистът – кък може да се случи това с премиер на страна от ЕС и НАТО (виж тук повече за интервюто). Борисов обяснява – „красива жена лесно може да преодолее защитата ми”. И обяснява още, че има любовен живот и бил „човек с човешки потребности”.

Коя, обаче, е тази Мата Хари, удовлетворяваща човешките потребности на Борисов? Ако се съди по думите му, не е само една. Защо той не казва името на тази, в която се съмнява, че е снимала?

На 24 септември при поредната си обиколка с джипката, Борисов изтърси пред журналисти, че снимките в неговата спалня ги е направила „една прекрасна госпожа от президенството”. Не каза име. Всички се чудиха.

Но това, което Борисов намеква, няколко жълти издания го казват директно. Сайтът „Пик” е известен като гръмогласен защитник на Борисов и изразител на всяка негова теза на по-висок глас. И въпросният сайт на другия ден, 25 септември, написа, че Христина Бобокова, съпругата на Пламен Бобоков, е жената, който е направила снимките в премиерската спалня. Появили се такива съмнения, така се говорело.

Слухът го разнесоха и във в. „Марица” (Бобокова е от Пловдив) и няколко маргинални сайта.

Борисов има обичай да разпространява слухове, да пуска публично или пред по-тесен кръг клюки. В случая, след като веднъж обвини президента, че го следи с дрон, сега пуска мухата, че пак оттам някоя шпионка направила снимките. Но Христина Бобокова не е от президентството. Няма никаква връзка, освен че според Борисов съпругът й Пламен Бобоков е бил близък с президента.

Меродавният“ сайт „Истинските новини“ дори изкарва пуснатата от Борисов муха като признание на самата Бобокова.

Сайтът „Истинските новини” дори публикува борисовата партенка като измислено признание на самата Бобокова: „Радев ме накара да снимам пачките в шкафа на Борисов”. Известният с подобни новини сайт „Народ.бг” пусна новината за Бобокова със заглавие „Версия на близки до Бойко…”

Това са официозите на Борисов

„Пик” продължи с поредица от публикации по темата, те продължават и до сега – Бобокова се криела в Лондон и т. н.

Нито едно сериозно издание не се хвана на тази пусната от Борисов муха. Приложението на „Банкер” „Параграф 22” дори писа, че това е нарочно пусната клюка, за да създаде интрига.

Но какви са обективните възможности тази жена да е направила снимките? Тя е съпруга на един от едрите бизнесмени на България, има три деца от него, дъщеря е на хора на изкуството, баща й е музикант, тя се занимава с изобразително изкуство, като шеф на фондация на двамата братя обикаля световните галерии и аукциони. Да предположим, че тази културна и богата млада жена, е намерила нещо привлекателно у корпулентния български премиер, блян за всички лели на неговата възраст. Властта е афродизиак. И още – намерила е време покрай трите си деца и ангажиментите да се вижда с него, и то точно в резиденцията, за да я запишат камери, охрана и т. н. да научат всички. Приемаме, че е така, идвала е. Приемаме и партенката от жълтите сайтове, че имала тригодишна (чак) връзка с Борисов.

По-важното е – наистина ли тази жена е способна да внася и изнася пистолет, злато и пачки, за да направи такива снимки? Или е снимала, каквото е видяла там?

Оттук нататък техническите подробности дават ценна информация. Метаданните на снимките без колебание показват кога и с какви смартфони са правени, въпреки че на някои от тях имената на файловете и датировка са променяни (виж тук анализ на всички снимки).

Снимката на спящия премиер е направена на 13 август 2017 г., неделя, в 17 ч. и 15 минути със смартфон IPhone 6S. Метаданните са променяни, за да се вижда друга дата, но нескопосно, така че се разбира точната дата и час. На снимката се вижда пистолет на нощното шкафче. Предполага се, че трябва Бобокова да го е внесла и сложила за снимка до главата на Борисов докато спи. Пистолетът е марка „Глок 17С”, какъвто Борисов се е хвалил в интервюта, че притежава и не се разделя с него. Чекмеджето не е отворено, вероятно поради страх да не събудят властелина на спалнята.

На 25 септември 2017 г., понеделник, в 15,18 часа са направени две снимки (две са разпратени до някои медии – „Бивол”, „E-vestnik” и др., но вероятно са направени повече снимки). Метаданните на снимките не са поправяни, само името на файла. На тях се вижда отворено чекмежде, пълно с около 1 млн. евро в банкноти по 500. Втората снимка на чекмеджето по-отблизо е направена 9 сек. след първата. Понеже Мата Хари е бързала, смартфонът не е направил добър фокус на втората снимка. Този път снимките са правени с по-стар смартфон – IPhone 6, модел 2014 г. Предполага се, че Бобокова е сменила по-новия IPhone 6S с по-стар… Тук е мястото да се отбележи, че към момента на снимките, на пазара актуалният модел е IPhone 8, а в края на годината след два месеца излиза и IPhone X. Бедна женица като Бобокова обаче използва все по-стар модел смартфон, тригодишен.

На 12 декември 2017 г., вторник, в 14 часа и 19 мин. е направена друга снимка на чекмедже пълно догоре с пачки по 500 евро. И на тази снимка метаданните с часа и датата не са пипани. Вероятно има няколко снимки, но една е изпратена до няколко медии, които се осмеляват да публикуват. Отново е правена с IPhone 6.

Следващите снимки – четири на брой, изпратени до избрани медии – са правени чак след повече от година, на 4 януари 2019 г., петък, в 16 часа и 24 минути. Отново са правени с IPhone 6, вече 5-годишен. Има по-общ план на стаята с гардероб и шкафче, по-близки снимки на шкафчето и на чекмеджето, в което се виждат по-малко пачки от първите снимки, но има и кюлчета злато.

Последната изпратена до медии снимка е от 6 февруари 2019 г., сряда, в 12,11 часа. Вижда се шкафче със затворено чекмедже, пистолет и оправено легло. Отново е правена с IPhone 6.

Видеото от покоите на Борисов не е ясно кога е снимано, в метаданните е заличено успешно. Но се предполага, че е през януари-февруари 2019 г., защото в чекмеджето се виджа съдържание като в снимките от този период. (Виж тук за видеото и женския силует, който се вижда в откражение, и самото видео).

Като се видят датите и часовете на снимките,

с изключения на тази със спящия Борисов в неделя, всички са правени в делничен ден в работно време. Коя е тази жена, която ще стои в спалнята на Борисов да го чака в следобедите в работно време, да е пусната от охраната без проверка, с торба с пистолет, злато и пачки? И това се случва на четири пъти за две години? Бобокова със стария си смартфон?

В отговор на параноята на Борисов, жълти сайтове разпространяват версии как Бобокова била близка с жената на Божков, със самия Божков, същинска шпионка, Мата Хари. Но ако се съди по някои елементи в снимките и технически подробности, вероятно те са правени от не една жена, а от поне две. По-важното е, че която и да е жена (жени) да са направили снимките, възможността да са внасяли пистолет, кюлчета и пачки клони към нула. Който и да е снимал, е снимал това, което е видял на място.

И смартфоните с оригиналните снимки и видео се пазят някъде. Това го плаши Борисов, че неизбежно ще излязат един ден. Той пусна и друга муха пред медиите – че са давали милион за снимките от неговата спалня. Е някой е купувал снимки от Бобокова? Версиите на Борисов от вчера и днес както винаги си противоречат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари