Ковид съкрати живота на българите с повече от година

0
Пандемията от коронавирус е съкратила продължителността на живота в повечето индустриални държави през миналата година
Пандемията от коронавирус е съкратила продължителността на живота в повечето индустриални държави през миналата година

Пандемията от коронавирус е съкратила продължителността на живота през миналата година съществено

България е трета в тази печална класация, пише Дойче Веле. Ето какво установяват учени от института "Макс Планк" в Росток.

Пандемията от коронавирус е съкратила продължителността на живота в повечето индустриални държави през миналата година, съобщи агенция epd. Екип от учени на института по демография „Макс Планк“ в Росток е установил, че продължителността на живота в 31 от изследваните общо 37 страни е намаляла.

28 милиона години по-малко

"Загубени" са били близо 28 милиона житейски години – пет пъти повече, отколкото по време на грипната епидемия през 2015 година. Резултатите от студията на учените от Росток е публикувана в специализираното медицинско списание „BMJ“.

Данните сочат, че най-голямото намаляване на средната продължителност на живота (с 2,33 години) е установено сред мъжете в Русия. При жените там намалението е от 2,14 години. На второ място са САЩ, където средната продължителност на живота при мъжете е намаляла с 2,27 години, а на жените – с 1,61 години. Третото място в тази печална класация е за България, където животът на мъжете се е съкратил средно с 1,96 години, а на жените – с 1,37 години.

Има и положителни примери

Учените от „Макс Планк“ установяват, че в същото време продължителността на живота в държави като Нова Зеландия, Тайван и Норвегия дори се е увеличила, а в Дания, Исландия и Южна Корея се е запазила непроменена през миналата година.

Това навярно се дължи на успешното справяне с пандемията от коронавирус в тези страни, обяснява Дмитрий Жданов, ръководител на отдела „демографски данни“ в института „Макс Планк“ в Росток, цитиран от агенция epd.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари