КОВИД-19 уби над половин милион американци

0
Жертвите на Ковид-19 в Америка са повече, отколкото загиналите в най-кървавите войни
Жертвите на Ковид-19 в Америка са повече, отколкото загиналите в най-кървавите войни Снимка: Дойче Веле

В САЩ пандемията причини огромни щети и невъобразимо страдание: Ковид-19 уби над половин милион американци. Само за ден и половина жертвите на коронавирус в САЩ са повече, отколкото при атентатите от 11 септември 2001

Пандемията причини огромни щети и невъобразимо страдание в САЩ: над половин милион американци загубиха живота си вследствие на инфекция с коронавируса,, пише Дойче Веле. Жертвите на Ковид-19 в Америка са повече, отколкото загиналите в най-кървавите войни. "За една година пандемия починаха повече американци, отколкото през Първата световна война, Втората световна война и войната във Виетнам, взети заедно", каза президентът Джо Байдън на възпоменателна церемония в понеделник, 22 януари.

По данни на американския университет Джонс Хопкинс, броят на починалите в САЩ след боледуване от Ковид-19 е 500 071. А това е повече, отколкото в която и да било друга страна по света.

По време на церемонията Байдън призова американците да не стават безчувствени на фона на този "невъобразим" брой жертви. "Не бива да ставаме глухи за страданието, не бива да гледаме на всеки живот като на статистика." За да се почете паметта на жертвите на Ковид-19, в цялата страна националният флаг по обществените сгради и военните бази бе свален наполовина, както и в дипломатическите представителства на САЩ по света. В Камарата на представителите бе запазена минута мълчание.

Само от януари насам: 150 000 жертви

Зимните месеци в САЩ бяха твърде тежки - само от началото на януари 2021 коронавирусът е взел над 150 000 жертви. Междувременно в страната, чието население е около 330 милиона, официално потвърдените случаи на Ковид-19 са над 28,2 милиона. Към момента всеки ден се регистрират средно по 70 000 нови инфекции - това е най-ниската стойност от края на октомври. И в болниците се лекуват все по-малко заразени с вируса. Въпреки спада в броя на инфекциите обаче, броят на жертвите все още е твърде висок - средно над 2000 дневно. Така само за ден и половина жертвите на Ковид-19 в САЩ са повече, отколкото при атентатите от 11 септември 2001. Предполага се, че до края на май 2021 общият брой на жертвите ще достигне 600 000.

И все пак: в САЩ таят надежди за скорошно подобряване на ситуацията. Броят на дневните инфекции спадна от над 200 000 в началото на януари до под 70 000. И имунизационната кампания напредва: досега 44 милиона американци са получили първата доза, а 19,4 милиона - и втората, по данни на американския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Тръмп омаловажи пандемията

От встъпването си в длъжност Джо Байдън работи усилено за успеха на имунизационната кампания. От производителите на ваксини Moderna и Pfizer/Biontech САЩ ще получат до края на юли близо 600 милиона дози, което би стигнало за всички възрастни в страната. Според някои експерти, така най-лошото от пандемията може да отмине до есента - ако всичко върви по план и при положение че противниците на ваксините се окажат малко.

"Тази страна отново ще се смее, тази страна отново ще бъде огряна от слънцето, тази страна отново ще усети радости", убеден е Джо Байдън. "Ще издържим, обещавам." Президентът не назова конкретна дата, от която САЩ ще започнат постепенно да се връщат към нормалността. Той обаче изрази надежда, че във втората половина на годината ситуацията ще се подобри значително.

За разлика от Джо Байдън, предшественикът му Доналд Тръмп омаловажи пандемията и произтичащите от нея проблеми. Поради това в началото САЩ допуснаха много грешки. Първоначално Тръмп отричаше опасността, след това хвалеше най-различни медикаменти без научни доказателства за действието им и до последно повтаряше, че носенето на защитни маски е досадно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Докато пеех вчера в стаята, някой счупи с камък прозореца, за да чува по-добре.

Харесай Дунавмост във Фейсбук