Костадин Ангелов: Нов локдаун ще изкара хората на улицата

0
Хората се презапасяват с лекарства, купуват по 4 опаковки антибиотици
Хората се презапасяват с лекарства, купуват по 4 опаковки антибиотици Снимка: БГНЕС

До края на тази седмица през РЗИ-тата изключително голям брой бързи антигенни тестове ще влезе в здравната система

 Това каза в предаването "Преди всички" по БНР министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. "Това е разписано да се случи при достигане на 300 души заболели на 100 хиляди население, в каквато ситуация сме в момента. До 18 ноември се чака решение на европейско ниво относно бързите антигенни тестове и дали те ще бъдат равнозначни на PCR тестовете. Затова и нашите експерти ще задържат окончателното си решение", заяви министърът.

По думите му в настоящия момент, при дифузно разпространение на вируса, локдаун няма да има ефект. Според него в момента обществото няма разбиране за спазването на мерките и ако се стигне до затваряне, това ще изкара хората на улиците и може да се получи обратен ефект. На въпрос защо ресторантите остават да работят в режим до 23:30 часа, Костадин Ангелов коментира, че в хода на предното затваряне в страната, когато имаше почти пълен локдаун, е имало изключително сериозни обвинения към управляващите, че са увредили психичното здраве на българите.

"Затваряне на държавата изцяло, лишаването на хората от възможност за някакъв тип социален живот... При стриктно спазване на противоепидемичните мерки, брой хора, седнали на маса, с отстояние между седалките гръб с гръб, носенето на маски от персонала, носенето на ръкавици - при спазването на тези мерки опасността от разпространението на вируса е минимална“, уточни здравният министър и допълни, че при нощните заведения е различно, защото там има струпване на хора и липса на дистанция и затова те остават затворени.

„Факт е, че през лятото нямаше натиск върху системата и тези легла бяха налични, но бяха заети от други пациенти. И сега, когато натискът на системата става от типа на лавинната топка в буквалния смисъл на думата, тази система няма как да издържи този натиск. В София има над 560 повиквания на една смяна. На 40 секунди пада адрес, на който ние трябва да изпратим линейка“, обясни Ангелов. Според него хората губят психическа устойчивост и всички държат да постъпят в лечебно заведение, което не се налага.

Той увери, че за 20-те процента с положителен тест за коронавирус и изявена клинична картина има легла.

"Страхът не може да бъде основание за настаняване в болница, важна е обективната преценка на лекаря. Водещо в момента не е рационалното мислене на хората, водещо е притеснението на хората и техният страх", поясни здравният министър. По думите му показваните в медиите случаи на хора, които не получават адекватна лекарска помощ, са „под 0.003% от всички случаи.

"Хората се презапасяват с лекарства, купуват по 4 опаковки антибиотици. Днес ще има среща, която да парира този процес на презапасяване", съобщи още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари