Корумпиран данъчен остава зад решетките

0
56-годишният данъчен служител е обвинен за тежко умишлено престъпление
56-годишният данъчен служител е обвинен за тежко умишлено престъпление Снимка: Struma.bg

Софийският данъчен служител Георги Цветинов, който бе арестуван с подкуп от 1000 лв. в Разлог, остава зад решетките.

Вчера окръжният съдия Росица Бункова го задържа под стража, след като изслуша доводите на прокуратурата и защитата, информира Struma.bg.

В пледоарията си прокурор Екатерина Даракчиева заяви, че са налице и трите предпоставки за налагане на най-тежката мярка. 56-годишният данъчен служител е обвинен за тежко умишлено престъпление, съществува опасност да се укрие и повлияе  на свидетелите, които предстоят да бъдат разпитани. Стана ясно, че има и други търговци от Разлог и Банско, които са били притискани и изнудвани за пари и те тепърва ще бъдат установявани от разследващите органи. Това твърди разследващият полицай от Икономическа полиция  Георги Димитров, при когото Биляна Георгиева, пълномощник на проверяваната разложка фирма ЕТ „Биляна Георги Благоев”, е подала жалбата срещу данъчния служител.

Нарушението, за което е поискан данъчният рекет от 1500 лв., е било заради  разликата между сумата в касата, която и била по-малка, отколкото във фискалния апарат. Биляна Георгиева е сезирала полицията на другия ден – 22 февруари, когато е образувано досъдебно производство за подкуп срещу неизвестен извършител. При последвалата разработка данъчният е заловен с 1000 лв. на 28 февруари и обвинен за искане и получаване на подкуп. Номерата на банкнотите – 10 броя по 100 лв., са описани предварително, след като са изтеглени от банка от разложката търговка.

Тя сама ги е оставила в чантата за служебния лаптоп на данъчния служител, която я помолил да се видят на място, в което няма камери за видеонаблюдение.

Той е действал много предпазливо и при фиксиране на подкупа. Сумата е написал върху калкулатора, който донесла на срещата с него Б. Георгиева. Това е потвърдила магазинерката Маргарита Мечева, която е била разпитана впоследствие. Данъчната служителка Гергана Чакърова също е потвърдила, че чантата, в която са открити парите, е на колегата й.

Адвокат Пенко Ненов заяви, че това е вярно, но това са служебни вещи, които са ползвани от данъчните инспектори. Според него парите са подхвърлени заради някакъв нескопосан опит да бъдат дискредитирани данъчните. За нарушение, за  което се предвижда имуществена санкция от 500 лв., подкуп от 1500 лв. бил нереален. Срокът за съставяне на акт за нарушение е 3-месечен, а последващото наказателно постановление се съставя не от данъчния инспектор, като то подлежи на обжалване. Защитата представи и медицински документи за прекаран микроинсулт от Георги Цветинов. Във влошено здравословно състояние е    неговият 83-годишен баща, който страда от диабет и лежи на легло със счупен крак, а човекът, който се грижи за него, е единственият му син. Прокуратурата контрира, че бащата живее в Пазарджик, а синът в София , което провокира обвиняемият данъчен да обясни, че пътува през ден с колата си при него.

Дори и в Банско бях с личния си автомобил, тъй като планирах да пътувам през Юндола за Пазарджик. Най-чистосърдечно казвам, че подкуп не съм искал”, каза данъчният инспектор, който е неосъждан. Съдия Росица Бункова прецени, че на този етап с оглед на продължаващо разследване той трябва да остане в следствения арест. Определението подлежи на обжалване пред САС.

Източник: Struma.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари