Корабът в Суецкия канал е все още заседнал. Какви ще са последиците?

0
Очаква се приливът и почистването на утайките около кораба да помогнат в операцията по освобождаването му
Очаква се приливът и почистването на утайките около кораба да помогнат в операцията по освобождаването му Снимка: Reuters

Очаква се приливът и почистването на утайките около кораба да помогнат в операцията по освобождаването му

Собствениците на масивния кораб, блокирал Суецкия канал, се стремят да освободят кораба до днес вечерта, надявайки се, че приливът и по-нататъшното почивстване на утайките най-накрая ще го изместят. Няколко медии в Египет съобщават, че корабът е помръднал леко, но информацията все още не е потвърдена официално, пише Economic.bg

На пресконференция в петък Юкито Хигаки, президентът на Shoei Kisen, който е собственик на Ever Given, заяви, че целта му е да освободи кораба "утре вечер по японско време", пише агенция Nikkei.

Продължаваме работата за премахване на утайките отсега, с допълнителни инструменти за драгиране“, добави той, като същевременно се извини за „големите проблеми и безпокойство“, които инцидентът е причинил.

Други съобщения в медиите предполагат, че в събота ще бъдат направени поне два опита за освобождаване на кораба, използвайки очаквания прилив. Ако този план не успее, тогава спасителните усилия ще бъдат засилени в неделя с пристигането на два допълнителни влекачи, които се присъединяват към 10-те вече действащи на мястото на инцидента.

Холандският технически мениджър, работещ за освобождаване на Ever Given, заяви, че няма данни за замърсяване или повреда на товара, а първоначалният оглед изключва механична повреда на двигателя като причина за заземяването.

Кризата с корабоплаването, която вече продължава пети ден, засили тревогите по глобалната верига на доставки, които вече бяха засегнати от пандемията на коронавируса. Отраженията от блокирането на кораба са значителни за глобалната икономика.

Някои корабни оператори вече са решили да пренасочат своите плавателни съдове покрай Африка, очаквайки, че Ever Given няма да бъде преместен скоро. Общо 237 кораба чакат в района на Суецкия канал.

Колко е важен Суецкият канал

Суецкият канал в Египет е един от най-важните водни пътища в света. Разположен източно от Кайро, столицата, той свързва Средиземно море с Червено море, което позволява директно корабоплаване от Европа до Азия. Приблизително 12% от световния корабоплавателен трафик и част от доставките на нефт минават през създадения от човека канал, който е станал особено жизненоважен след прекъсвания на корабоплаването, свързани с пандемията.

Ако товарният трафик на канала е нарушен, това означава забавяне на всичко - от петрол до храна до дрехи и полупроводници. Ето защо е толкова важно, че товарен кораб с дължина 1312 фута, наречен Ever Given, е заседнал през Суецкия канал. С блокирането на водния път, навлизайки в шестия си ден и опитите за преместване на товарния кораб неуспешни досега, последиците могат да се усетят по целия свят.

Ако корабът остане заседнал за още една седмица, това може да доведе до огромни закъснения в доставката на продукти и всяка секунда закъснение оставя прекъсвания на линията за милиарди долари“, каза Дженифър Бишегли, главен изпълнителен директор на управлението на риска във веригата на доставки. фирма Interos.

Питър Бердовски, главен изпълнителен директор на Boskalis, компанията, ръководеща спасителните действия, предупреди, че Ever Given, задържан със седмици, е съвсем реална възможност.

Спедиторските компании сега са изправени пред дилема да изчакат Ever Given да бъде освободен или да отклонят маршрута си около Африканския рог, друг морски път, който свързва Европа и Азия. Последната опция ще забави пратките с до 14 дни.

Такива закъснения могат да причинят сериозен недостиг, тъй като световната корабоплавателна индустрия вече е засегната от липсата на контейнери за корабоплаване и други усложнения, произтичащи от пандемията COVID-19. Нефтът е особено уязвим на запушването, като Суецкият канал е ключов път за транспортиране на петрол от Близкия изток до Азия и Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари