Корабът "Св. св. Кирил и Методий" отплава днес от Варна към Антарктида

1
Очаква се плаването да продължи около 130 дни, като 40 дни ще отнеме достигането до остров Ливингстън
Очаква се плаването да продължи около 130 дни, като 40 дни ще отнеме достигането до остров Ливингстън Снимка: БТА

Очаква се плаването да продължи около 130 дни, като 40 дни ще отнеме достигането до остров Ливингстън

Първият български военен научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ отплава днес в 14:00 часа от Варна към Антарктида. Церемонията по изпращането ще започне в 13:30 часа на Морската гара, съобщиха от Висшето военноморско училище в града.

Ръководител на 31-вата експедиция до Ледения континент е проф. Христо Пимпирев. Участниците в нея ще изпълнят серия проекти на остров Ливингстън, където се намира българската антарктическа база. Сред задачите им ще бъде да изследват дънните утайки около острова и наличието на флора и фауна в тях. Освен това родните полярници ще продължат да проучват сушата за залежи от полезни изкопаеми.

Капитан на кораба е кап. II ранг Николай Данаилов. Екипажът е от 26 души, сред които трима курсанти от Висшето военноморско училище. Очаква се плаването да продължи около 130 дни, като 40 дни ще отнеме достигането до остров Ливингстън.

В 31-вата експедиция до Антарктида се включва и специалният пратеник на БТА Константин Карагьозов. На борда на кораба Агенцията ще има мобилен пресклуб. Кореспондентът на БТА ще бъде единственият журналист, който ще участва в цялото плаване и ще предава ежедневно за случващото се както на борда на кораба, така и в българската база на остров Ливингстън.

Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ е собственост на консорциум, чиито членове са Висшето военноморско училище, Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Българският антарктически институт. Тържественият акт по издигането на военноморския флаг и присвояването на име на кораба бе проведен на 27 юли 2021 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари