Кораб за сеизмични проучвания акостира във Варна

0
Корабът има дължина 106.6 м, широчина 26.6 м, газене 9.6 м, плава под флага на Панама
Корабът има дължина 106.6 м, широчина 26.6 м, газене 9.6 м, плава под флага на Панама Видео: БГНЕС

Научноизследователският кораб „Oceanic Endeavour" акостира на Морска гара във Варна във връзка с предстоящи проучвания в Черно море, предаде БГНЕС.

Плавателният съд за сеизмични проучвания е построен през 2008 година в Норвегия. Корабът има дължина 106.6 м, широчина 26.6 м, газене 9.6 м, плава под флага на Панама. „Oceanic Endeavour" получи разрешение през септември от Министерски съвет да пребивава в изключителната икономическа зона и в териториалните води на България в Черно море. Плавателният съд ще извърши 3D сеизмични проучвания във връзка с търсене и проучвания на нефт и природен газ в площ „Блок 1-14 Силистар".

Решението е за периода до 19 февруари 2017 г. Изследванията ще се извършват в съответствие с технологията и в обема, предвидени в Договора за търсене и проучване на нефт и природен газ, сключен между Министерството на енергетиката и „Шел Експлорейшън енд Прадакшън (LIX)" Б.В. Конструкцията и оборудването на плавателния съд удовлетворяват основните изисквания за контрол и ограничаване на вредните или замърсяващи околната среда емисии. Научноизследователският екип включва и наблюдатели на морските бозайници, които ще работят на борда на кораба в периода на проучванията.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари