КООРС ще следи за паркирането в Русе

3
Инспекторите ще имат право да налагат глоби с фишове
Инспекторите ще имат право да налагат глоби с фишове Снимка: Община Русе / Архив

Инспекторите ще имат право да налагат глоби с фишове

Специализирано звено „Контрол, охрана, обществен ред и сигурност“ (КООРС) при Община Русе вече ще бъде Специализирано звено „Инспекторат, охрана, обществен ред и сигурност” (ИООРС) и ще поеме нови функции.

Това е записано в предложение от кмета Пенчо Милков за промяна в Правилника за организацията на звеното, предложена за обществено обсъждане.

Според предложението, СЗ „ИООРС“ към Община Русе, ще извършва контрол по спазване и установяване на нарушения на нормативни актове, приети от Общински съвет – Русе, от компетентност на Кмета на Община Русе, осъществява контрол по утвърдената организация на паркиране и таксуване в паркингите и зоните за платено паркиране, принудително отстраняване или блокиране колелата на неправилно паркирани автомобили, както и охраната по смисъла на Закона за частната охранителна дейност, включваща охрана на обекти публична и частна общинска собственост на Община Русе, както и извършване на контрол по спазване на договорните задължения на юридически лица, с които Община Русе има сключени договори и по които същата е възложител.

„Контролни функции по установяване на нарушения на нормативни актове, приети от Общински съвет – Русе са възложени и на други служители в администрацията на Община Русе. Така към Отдел „Транспорт“ и дейност 623 „Чистота“, звено „Инспектори по чистотата“, които са на подчинение на Отдел „Екология“ са назначени служители на длъжност „инспектори“, чиито компетенции са ограничени по прилагане на специфични нормативни актове, а на Общинското предприятие „Комунални дейности“ са възложени функции, свързани със зоните за платено паркиране, принудително отстраняване или блокиране колелата на неправилно паркирани автомобили, които имат контролен характер.

При анализ на постоянно увеличаващият се брой сигнали и обстоятелството, че голяма част от тях касаят съвкупност от нарушения, е установена необходимост при извършване на проверки да участват специалисти с разнопосочни компетентности с цел максимална процесуална икономия и ефективна защита на обществения ред и контрол по спазване на Наредбите, приети от Общински съвет Русе“, мотивира промените градоначалникът.

Предложеният проект на Правилник предвижда нова административна структура на звеното, а именно: директор; администрация; Отдел „Инспекторат“; Сектор „Платено паркиране и репатриране“; Сектор „Контролно-наказателна дейност“; Отдел „Охрана“; Сектор „Невъоръжена охрана и Сектор „Видеонаблюдение“.

След промените числения състав на СЗ ”ИООРС” ще е 184 щатни бройки, а този на ОП "Комунални дейности" - 134 щатни бройки.

Инспекторите ще имат право да налагат глоби с фишове, при спазване изискванията на Закона за административните нарушения и наказания и Закона за движението по пътищата.

Настоящият правилник влиза в сила от 15 януари 2024 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    29
    Чък Норис до 13
    То бива да си тъп,но при теб е в излишък, а може би ти си тюленообразен и нисък комплексар който по този начин се опитва да компенсира веществото си наречено "Ум"
  • 6
    28
    Кандидат за КООРС
    Колко са минималните килограми,над които приемат в тази сладка и славна служба...
  • 4
    27
    Сашо русанов
    А ще дойдат ли ,когато има сигнал за нарушение. Едва ли!
  • 5
    26
    Въпрос:
    Чудя се онзи дебелият очилат неизкъпан олигофрен дето дреме нон стоп на пропуска на общината как е минал психо теста? Или за служители на КООРС психотест не е необходим?
  • 12
    25
    Пенчу
    Оня дъртия пе...л Мустака ще яде някъде бой Хахахахах
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари