Концертът „Да празнуваме заедно” се превърна в етно-пиршество за сетивата

2

Над 120 талантливи деца и младежи от различни етнически групи се изявиха на една сцена в Русе

С голям успех премина концертът „Да празнуваме заедно” на фондацияЕтническа хармония”. Той бе истинско етно-пиршество за сетивата в танци, костюми, песни, слово и лакомства. В сряда вечерта над 120 талантливи деца и младежи от различни етнически групи се изявиха на една сцена в традиционния концертДа празнуваме заедно”. Талантите поздравиха публиката в пленарната зала на Община Русе с много български, арменски, турски и ромски фолклор.

Над два часа русенци и гостите на концерта „Да празнуваме заедно” се наслаждаваха на таланта на участниците, които с много музика, танци и етно-предизвикателства ги пренесоха във вълшебството на Коледните и Новогодишни празници. Над десет танцови и музикални състава от Русе и региона взеха участие в концерта „Да празнуваме заедно“.

Момичетата и момчетата от арменския танцов състав „Аревахач“ с много настроение представиха своя фолклор. Особено впечатлиха публиката с танца си „Трибагреник”. Коледни песни на български, английски и арменски езици изпяха децата от арменската общност от Народно читалище “Анжела Чакърян – 2008” и от клуба по арменски език. Песента „Киликия” беше изпълнена на китара и барабани от Карен Хадавян и Саркис Ховсепян. Традиционно турски, български и ромски фолклор представиха децата и младежите от народно читалище „Гюнеш”. Те се отличиха и с разнообразни автентични и модерни костюми на турската общност. Уникално тъпан-шоу изненада публиката на концерта „Да празнуваме заедно. Алейна Махмудова се изяви със солов танц „Кокиче”.

Пищно ревю с изискани тоалети бе един от интересните акценти в програмата на концерта „Да празнуваме заедно“. Елегантните момичета и момчета от професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ за пореден път дефилираха с много грация и самочувствие със специално подготвена колекция, посветена на Русе.

Изящни класически балетни изпълнения, български фолклорни песни и танци също бяха част от програмата на „Да празнуваме заедно”. Децата от Хор „Дунавски вълни“ с Коледни песни потопиха всички присъстващи в настроението на предстоящите празници. Балетната школа „Инфанти“ към читалище „Захари Стоянов“, с ръководител Снежана Байчева, за пореден път бе подготвила нова феерия от пищни класически танци и невероятни костюми за русенската публика. Те се включиха с танци от балетите „Жизел”, „Баядерка” и „Есмералда”. Най-малките балерини се представиха с италианска тарантела.

В програмата бяха включени певчески изпълнения на солистите от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Зорница“ при Общински Детски Център за Култура и Изкуство. Зрелищни акробатични изпълнения на двойка и тройка жени също изненадаха публиката на концерта „Да празнуваме заедно”. Мартин Василев и Гергана Ганчева от „Слънце” при ОДЦКИ поздравиха публиката с популярни коледни песни. Виртуозните танцьори от Фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“ с ръководител Нели Гарвалова също се погрижиха за доброто настроение. Сцената на „Да празнуваме заедно” за пореден път беше обсипана специално за събитието с цветя, украса, подаръци и Коледно настроение за малки и големи.

Добрият Дядо Коледа и тази година бе подготвил щедра почерпка и подаръци за малки и големи. Публиката в залата традиционно също се наслади на Коледни кулинарни изненади.

Идеята на концерта „Да празнуваме заедно“ е да се даде възможност за изява на надарени млади хора, лауреати на конкурси и за пореден път да се докаже, че и в наши дни Елиас Канети е прав, като сочи Русе за еталон на етническа хармония.

Вярваме, че празникът е истински красив и пълноценен когато е споделен. ФондацияЕтническа хармония’ вече повече от двадесет години разработва и реализира програми за утвърждаване на хармония, толерантност и взаимопомощ между деца, младежи и възрастни от всички етнически групи в България. Етно-празника бе открит от госпожа Румяна Куцарова, която сподели, че концертът „Да празнуваме заедно” на „Етническа хармония” за поредна година е даван за пример за добра практика на високи форуми на Европейската комисия. Цветя и поздравителни адреси отправиха кметът на град Русе и Областна Управа.

Традиционният концертДа празнуваме заедно” събира на една сцена младите таланти на Русе и е естествен завършек на една успешна година за „Етническа хармония“, изпълнена с етно-предизвикателства и интересни международни проекти в областта на гражданското образование.

Много настроение, изящество, екзотика и красота струеше от концерта "Да празнуваме заедно" на фондация "Етническа хармония" на 13.12.2023 в Пленарната зала на Община Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари