Конституционният съд ще решава нужна ли е платена винетка, за да се мине технически преглед

3
Омбудсманът посочва, че собственик на автомобил може никога да няма необходимост от винетка
Омбудсманът посочва, че собственик на автомобил може никога да няма необходимост от винетка

Омбудсманът посочва, че собственик на автомобил може никога да няма необходимост от винетка

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане по същество искането на омбудсмана да се обяви за противоконституционна наредба от Закона за пътищата, по искане на омбудсмана, става известно от сайта на съда. Атакуваната разпоредба предвижда да не се извършва/счита за редовен периодичен технически преглед на пътно превозно средство при неплатени дължими такси - винетна и тол такса.

Определението на КС е прието единодушно с десет гласа. Искането е отправено на 22 ноември 2022 г.

В мотивите си омбудсманът посочва, че е напълно възможно „собственик на моторно превозно средство и никога да няма необходимост от винетка, но, за да спази изискванията на закона относно периодичния технически преглед на автомобила си, да е принуден да направи разходи по снабдяване с винетка, която не му е нужна“. Общественият защитник допълва, че текстът от закона принуждава гражданите за изпълнение на едно задължение, каквото е техническият преглед, да заплатят неоснователно пътна такса, която е необходима за движение само по платената пътна мрежа, предаде БТА.

Липсата на редовен технически преглед води до ограничаване на конституционното им право за свободно придвижване по територията на страната, която включва и неплатена пътна мрежа, а това е недопустимо по Конституция“, допълва омбудсманът.

По думите ѝ „тази принуда, въведена от законодателя“, не кореспондира и с принципа на правовата държава, който следва да гарантира защита на основни права.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Чики -Рики
    Абе стига глупости,това се отнася само за определена категория автомобили! По-точно за тежкотоварни, които,ако нямат платена тол такса,не могат да минат ГТП!За леки автомобили,никой не може да те задължи,а и никъде не е записано,че трябва да имаш винетка,за да минеш преглед !
  • -2
    3
    Тоти
    А защо тогава трябва да имаш платен данък ако не ползваш общински път и е задължителен
  • 11
    2
    ...
    А защо липсва информацията, откъде (от кого) идва тази наредба? Все от някой депутат (от съответната партия) е внесена и гласувана от парламента.
  • 22
    1
    Ммм
    Айдеее поредната тъпотия. Ще трябва и платен данък на жилището. Може даже и профилактичен медицински преглед да трябва да си минал преди това. Дейба и нещастници недъгави
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари