Конституционният съд отмени забраната пенсионери да са държавни служители

0
На ограничението се възлагаше надежда да отвори път на младите кадри в администрацията
На ограничението се възлагаше надежда да отвори път на младите кадри в администрацията

Конституционният съд отмени текст в Закона за държавния служител, с който финансовият министър Владислав Горанов целеше да разчисти администрацията от пенсионери.

Става дума за промени, прокарани без дебат - чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се постави условие, че пенсионер не може да бъде държавен служител.

Очакваше се тази година благодарение на този текст администрацията да се освободи от 1650 пенсионери, които едновременно получават пенсия и заплата. Промяната засяга най-вече силовите ведомства поради възможностите за ранно пенсиониране в тях. Вчера обаче единодушно с 11 гласа Конституционният съд обяви този текст за противоконституционен. Мотивите на съда все още не са известни, пише Вестник СЕГА.

Текстовете за пенсионерите бяха атакувани първо от президента Румен Радев, а после и и от омбудсмана Мая Манолова. Според държавния глава реализирането на едно конституционно право, което не влияе негативно върху безпристрастното и законосъобразно изпълнение на държавната служба в обществен интерес, не може да направи едно лице негодно да е държавен служител. Според него приетата уредба създава неравно третиране в зависимост от основанието за пенсиониране и засяга придобити права в нарушение на принципите за равенство пред закона и правовата държава. Това законодателно решение не позволява да се отчетат потребностите в различните администрации, освен това се създава опасност за изпълнението на публични функции, за които след уволненията може да не се намерят професионално подготвени кандидати, изтъкна още той в мотивите си.

ОТХВЪРЛЕНО

КС обаче отхвърля другото искане на президента - да се обяви за противоконституционен и текст в Закона за бюджета, с който средства от евентуалната концесия на летище София няма да постъпят в сребърния фонд. Според президента това изключение е конституционно неприемливо. Правото на пенсионно осигуряване би останало просто една декларация, ако държавата не създава гаранции за неговото упражняване. Ограничаването на приходоизточниците на фонда поставя под съмнение дългосрочното изпълнение на неговото предназначение - да гарантира стабилността на пенсионната система, изтъкна Радев в мотивите си.

Текстът за летище София предизвика доста спорове при гласуването на бюджета в пленарната зала, но те се въртяха около необходимостта летището да бъде отдадено на концесия, а не за това къде да отиде приходът от нея. Имаше обаче и алтернативни предложения - например ДПС искаше парите от концесията да отидат към БДЖ и НКЖИ.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари