Комитски събор в Червена вода

1
Пъстра програма ще отбележи годишнината от организирането на Червеноводската чета във въстанието от септември 1875 година
Пъстра програма ще отбележи годишнината от организирането на Червеноводската чета във въстанието от септември 1875 година Снимка: ВМРО / архив

Шестото издание на Комитския събор ще се проведе в Червена вода на 10 септември 2022 година

Събитието се провежда за отбелязване годишнината от организирането на Червеноводската чета във въстанието от септември 1875 година. Началото на народните чествания по този повод е поставено през 2009 г. като спонтанна ежегодна инициатива на местни патриотични организации и родолюбиви граждани, а от 2017 г. тържествата прерастват в КОМИТСКИ СЪБОР. Негови организатори са ВМРО - Русе, Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта "Приказка за България" и НЧ "Гоце Делчев - 2009" - Русе, подкрепени от НД "Традиция" и Първа русенска чета "Ангел Кънчев" от сдружение "Пазители на българщината".

Съборът се провежда ежегодно във втората събота на септември на стадиона в с. Червена вода. Успешно утвърдил се като местна инициатива от фолклорната сфера, той е част от националния календар на фолклорните събития. Тазгодишното му издание ще премине под патронажа на председателя на Общински съвет - Русе Иво Пазарджиев.

Началото на събора е в съботния ден от 9:30 часа, а закриването - в 21:30 часа.

12-часовата му програма включва конкурс за любителски фолклорни певчески групи и състави, музей на открито на исторически оръжия, пресъздаване на живи картини от българското Възраждане, панихида за загиналите герои в националноосвободителните ни борби и ритуал с освещаване знамето на Червеноводската чета в храма "Св. Архангел Михаил", тържествено шествие до паметника на четниците с полагане на венци и цветя, молебен за здраве и благоденствие на българския народ, обща комитска клетва, народно веселие с българска народна музика, комитски надпревари, както и богата концертна програма до закриването на събора.

Организаторите напомнят, че е препоръчително, придържайки се към традицията, участниците в събора да бъдат облечени в български национални носии или четнически униформи.

За повече информация - GSM: 0888214409, 0895332226

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    Изумен
    Какви комити са Шкембе войвода, Гальо Сваленишкия и Искрен Мазния ???
  • 7
    3
    хехе
    Няма мандри вече, няма горяни!
  • 10
    2
    ОПГ ГРОБ=ДПС
    МВРО шушляците си правят жалък карнавал! Гнуссссс!
  • 3
    1
    СкъсанЛявЧервенШушон
    А "Горянски събор", кога ще има?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари