Комисията по отбрана при промени в Закона за отбраната и въоръжените сили

0
Предлагат курсантите във военните университети да получават стипендия в размера на минималната заплата
Предлагат курсантите във военните университети да получават стипендия в размера на минималната заплата Снимка: БТА

Предлагат курсантите във военните университети да получават стипендия в размера на минималната заплата

Парламентарната комисия по отбрана прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

С десет гласа „за“ и три „въздържал се“ беше одобрен законопроектът, внесен от Министерския съвет. Сред измененията, които предвижда текстът, са подобряване на ефективността в дейността на Съвета по отбрана чрез оптимизиране на състава; осигуряване на възможност за провеждане на следдипломно обучение на специалисти по здравни грижи (медицински сестри, акушерки, медицински лаборанти, рентгенови лаборанти, лекарски асистенти, рехабилитатори, фелдшери и др.) във Военномедицинската академия; осигуряване на гаранции за компенсиране на всички направени разходи от страна на Министерството на отбраната за обучението на военнослужещите чрез поемане на задължение от тяхна страна за изпълнение на военна служба за определен период от време, актуализиране на критериите за възникване на съществуващите задължения и въвеждане на нови; създаване на условия за по-ефективно окомплектоване на военните формирования от Българската армия с военнослужещи при зачитане интересите на службата и на отделния военнослужещ; отпадане на изискването за ежегодно атестиране на военнослужещите с цел отчитане на спецификата на военната професия.

Единодушно с 13 гласа „за“ беше приет законопроектът с вносители Христо Георгиев Гаджев, Ивайло Николаев Мирчев, Красимир Георгиев Вълчев, Костадин Георгиев Ангелов, Джейхан Хасанов Ибрямов, Мюмюн Сали Мюмюн и Калоян Тонев Икономов, предаде БТА.

Предлагаме допълнителна стипендия, тъй като проблемът за набора на кандидат офицери във всички военни университети е огромен и се задълбочава всяка година, каза пред журналисти Христо Гаджев, вносител на текста и председател на комисията по отбрана. По думите му размерът на стипендията е около 495 лв., което заедно с останалите стипендии би дало възможност на курсантите да получават средства в размера на една минимална работна заплата. Храната, режийните и спането са горе- долу осигурени. Това може да направи професията доста по-привлекателна за младите хора, коментира Гаджев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари