Комисия в ЕП разгледа 15 петиции срещу злоупотреби с български граждани

1
Изложиха примери за злоупотреби от банки и ЧСИ у нас
Изложиха примери за злоупотреби от банки и ЧСИ у нас Снимка: ЕПА / БГНЕС

Комисията по петиции в Европейския парламент разгледа днес 15 петиции на български граждани, предаде БНТ.

Председателят Долорес Монсерат ги остави отворени - което означава, че Европейският парламент ще продължи за следи случаите и ще предприеме по-нататъшни действия.

Те са свързани с предполагаемо нарушение на правата на потребителите при процедури с платежно нареждане и предполагаема измама и корупция при отнемане на имущество от страна на банки, дружества и частни съдебни изпълнители в България.

През януари Европейската комисия призова България да спазва европейското законодателство по отношение на неравноправни клаузи в потребителските договори.

Много е възможно да има мисия за установяване на факти в България, много е възможно да бъдат сезирани други комисии с преки правосъдни и юридически функции в рамките на Европейския парламент и вярвам, че ще има достатъчно сериозен натиск към България за промяна на българското законодателство, така че отношенията кредитор-длъжник да бъдат равнопоставени.

Това заяви Радан Кънев - евродепутат от ДСБ/ЕНП - член на комисията по петициите.

Действително трябва да има законодателни промени в българското Народно събрание и те трябва да направят така, че един човек да не бъде вечен длъжник, да не бъде преследван до края на живота си, да може да се възстанови, да предприеме отново стопански рискове и най-вече да се отнеме от ръцете на големите монополисти това ядрено оръжие, което имат - да започнат производство, да запорират, продават, изземват без да е доказал дълга, без да е чута ответната страна, коментира Ангел Джамбазки - евродепутат от ВМРО/Европейски консерватори и реформисти.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари