Комари продължават да тормозят жителите на Русе

0
Ударното пръскане срещу насекомите в града не дава резултат, а ларвицидно третиране не се знае кога ще бъде направено
Ударното пръскане срещу насекомите в града не дава резултат, а ларвицидно третиране не се знае кога ще бъде направено

Ударното пръскане срещу насекомите в града не дава резултат, а ларвицидно третиране не се знае кога ще бъде направено

Въпреки ударното пръскане в Русе и в другите дунавски общини, комарите продължават да тормозят хората. Голямата им популация се дължи на това, че заради липса на средства не е било извършено пръскане на ларвите през пролетта. Преди дни правителството отпусна финансиране в размер до 2,5 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието и храните за дезинсекция по поречието на Дунав. Според кметовете обаче, то е много закъсняло.

Рояци хапещи насекоми тормозят жителите на Русе. Майките избягват да извеждат децата си на площадките, на кея и в парковете. А зрител на БНТ е изпратил клип от къщата си в село Сандрово.

- Има комари, хапят ни, но избягваме зелените места.

- Положението е ужасно. В 7ч излезеш ли, към 8 и става ад.

Освен липсата на ларвицидно третиране, пролетните дъждове също са фактор за популацията на комарите. За тази година бюджетът на община Русе за дезинсекция е 260 хил. лв., като досега са изразходени половината.

"Ние имаме определени средства, това ни е единственото ограничение. Дунав е изключително държавна собственост, дори нямаме право в ивицата, която е държавна собственост, да разходваме общински ресурс", каза Пенчо Милков – кмет на община Русе.

Ситуацията с комарите е тежка и в останалите дунавски общини. От община Сливо поле отправиха молба към областната дирекция по безопасност на храните в Русе за спешни мерки срещу комарите. Кметът Валентин Атанасов подчерта, че Асоциацията на Дунавските общини ежегодно поставя този проблем пред правителството.

"Той може да се реши, когато двете държави- Румъния и България приемат договор помежду си, за да се облита и да се пръска района от Видин, от българска страна, до Силистра и съответно румънската", каза Валентин Атанасов – кмет на община Сливо поле.

В Община Белене са отделили над 100 хил. лв. тази година за дезинсекция, което по думите на кмета Милен Дулев товари местния бюджет. Той смята, че държавната помощ от 2 млн. и половина лева е закъсняла.

"Не е навременна, забавена е. Всички общини по река Дунав апелираме държавния бюджет при формирането на бюджета да бъдат отделяни такива средства, процедурите да се провеждат зимата, а пролетта вече да са разпределени средствата, да има избран изпълнител, за да може да се третират комарите и ларвите", каза Милен Дулев – кмет на община Белене.

А кога и как ще бъдат усвоени средствата от 2 млн. и половина лв., все още не е ясно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    русенец
    нали оня хомо бандит пенчо лично се зае, кво стана?
  • 0
    3
    догодина
    иван белчев ще ви ги лови един по един екологично!
  • 3
    2
    shiba
    шибаното лято, коли,зомбита,болни насекоми,жеги и много много работа
  • -12
    1
    Истината
    Русенци за дълъг път не стават !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари