Колко ще загубят майките, ако първият ден от болничния не се плаща?

1
Майката на две деца изчислява, че промяната ще ѝ струва над 500-600 лева за една година
Майката на две деца изчислява, че промяната ще ѝ струва над 500-600 лева за една година

От 1-ви януари догодина първият ден от болничния ще е за сметка на боледуващия.

За това се договориха управляващите на Коалиционен съвет. Идеята е така да се пресече практиката от взимане на фалшиви болнични. Вторият и третият ден остават за сметка на работодателя, а от четвъртия поема НОИ. Друго решение от срещата е минималната пенсия да стане 250 лв. от 1 юли догодина.

Държавата ще поеме и разходите за детска градина и предучилищна за децата от 4 до 6 години, които са от уязвими групи. Идеите трябва да залегнат в бюджета между първо и второ четене.

КНСБ и КТ „Подкрепа” пък поискаха среща с премиера и финансовия министър заради промените при болничните.

Майка на две деца Цвета Круснарова е пред лекарския кабинет почти всеки месец заради малчуганите. “Не е редно допълнително да ни ощетяват – разходите са ни доста големи когато и двете деца са болни или едното - и допълнително това е неприятен разход, който трябва да поемем ние”, казва Цвета пред БТВ.

Майката на две деца Цвета изчислява, че промяната означава за семейството ѝ ще плати сериозна цена. „Над 500-600 лева ще са за цялата година”, изчислява тя.

За да станат факт предложенията на управляващите, депутатите трябва да одобрят окончателно бюджета за догодина. Три поредни години ще има фонд, в който ще има по 70 млн. лв. за нови детски градини в онези градове, където има нужда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари