Колко печели един тираджия в България?

42
Международните превози са пред катаклизъм, 40% от шофьорите ще се пенсионират скоро
Международните превози са пред катаклизъм, 40% от шофьорите ще се пенсионират скоро Снимка: Dunavmost

Международните превози са пред катаклизъм, 40% от шофьорите ще се пенсионират скоро

Дефицитът на професионални шофьори в България е поне 20 000 души, а в Европа - над половин милион души, и ситуацията тепърва ще се влошава в следващите години, заяви Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи пред сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR. Проблемът остава, въпреки че заплатите на международните шофьори на камиони са до няколко пъти над средните за страната, и са сравними с тези на колегите им в Европа, поясни Димитров. Това, разбира се, се отнася до международните превози. Във вътрешните заплатите са по-ниски.

Колко печелят българските тираджии?

"Чистият месечен доход на един български шофьор на ТИР в момента е около 3000 евро", твърди Димитров. За сравнение средната брутна месечна заплата в България към септември е 2072 лева (1058 евро) по данни на НСИ, а нетната заплата е значително по-ниска. Някои фирми плащат дори повече на шофьорите си, казва членът на УС на камарата на превозвачите. Немалко предлагат и щедри стартови бонуси при сключване на по-продължителни договори.

"Всъщност, като чист месечен доход, някои български шофьори печелят повече от колегите си в Западна Европа", обяснява Димитров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    38
    До умен
    Правилно ако сложат шофьори роботи,няма пък да има кой да точи по 200 литра нафта на курс-това е "нож с две остриета" мдаа така е !
  • -1
    37
    Умен
    Трябва шофьори роботи да се въведат скоро и ще се реши проблема. На първо време шофьорите роботи да карат по дългите междуградски и международни маршрути от една точка до друга, а в по-сложните, къси и вътрешни маршрути да се използват човеци.
  • 8
    36
    Аз бе
    3000 цирея на гъзъ ти да излязат
  • 6
    35
    Румен Борисов
    ПУХЛЬО МИЗЕРЕН! ИЗВАДИ СИ ДОЛНИЯ ПРОДАЖЕН ЕЗИК ОТ Г........ТЕ НАТЕЗИ КОЙТО ГИ ЗАТАВАШ. НЕ ДАВАТ ЕДНИ РЪКАВИЦИ, ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА РАБОТНО ЯКЕ И ПАНТАЛОН, ,, КАТО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ШОФЬОРИ" НЕ ИЗПЛАЩАТ БЪЛГАРСКА ЗАПЛАТА. В МОМЕНТА НЕ ИСКА ДА КУПИ ЗИМНА ТЕЧНОСТ ЗА ЧИСТАЧКИТЕ. А ИСКА ДА СЕ КАРА С ВОДА. НА КОЛКО ,,МАГЕСТРАЛИ СИ ,ДА СИ ФАНТАЗИРАШ " И ДА СИ ВЯРВАШ И ГОВОРИШ. НЕЩАСТНИК ДОЛЕН НА 2500ЕВРО БРУТНА ЗАПЛАТА В ГЕРМАНИЯ КАК ЩЕ СТАНАТ 3000ЕВ НЕТО!!!!!! КАК И КЪДЕ ВИДЯ И В ПРОПАДНАЛА БЪЛГАРИЯ/ЗАРАДИ ТАКИВА МЪРШИ КАТО ТЕБ/ ТАКАВА ЗАПЛАТА. СКРЙ СЕ И НЕ ПОКАЗВАЙ МАЗНАНА ФИЗИОНОМИЯ. КАТО НЕ ЗНАЕШ КАКВА Е РАБОТАТА НА ШОФЬОРА КЪДЕ СИ ТРЪГНАЛ ДА ГОВОРИШ.
  • 10
    34
    Kolio
    Не съм бил тираджия, а и никога не бих станал, но имам познати които са работили това! Всичко написано по горе са пълни глупости! Не ги осигуряват на пълните пари, живеят като животни по време на курсовете, постоянно ги следят как карат камионите, да не би да ги претоварят, висят като прани гащи по границите, не им плащат извънреден труд, и накрая за всичко са виновни! Ми то като са толкова платени, защо постоянно се търсят шофьори и никога кметове, общински съветници, народни представители, министри, депутати и т.н. Идиота написал статията, просто да помоли да го вземат на един курс, без да кара и пак да си драска........
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари