Колко черни точки виждате?

2
Вижте една интересна оптическа илюзия
Вижте една интересна оптическа илюзия

Погледнете снимката. Колко черни точки виждате? 

Това е оптическа илюзия, създадена от френския учен Жак Нинио през 2000. На илюстрацията има 12 черни точки, но за повечето хора е невъзможно да видят всички едновременно. Оптическата илюзия стана популярна в интернет пространството, след като японският професор по психология Акиоши Китаока публикува изображението във Facebook и само в рамките на 24 часа то беше споделено над 7 000 пъти. 

Защо не можем да видим всички черни точки едновременно? 

Илюзията на Нинио е вариация на прословутата решетка на Херман. Такава илюзия е налице, когато окото вижда особено подреден модел, който мозъкът може да не е в състояние да обработи правилно. Тези илюзии възникват в ретината и се дължат на латерално потискане. Вследствие на яркия контраст от цветове, който идва от периферното зрение, фоторецепторите в ретината на окото се объркват и създават илюзията.

Ето как действа илюзията според нейния автор Жак Нинио:

„Когато белите кръгове в проблясваща мрежа са с намален размер и очертани в черно, те имат склонност да изчезват. Виждат се само няколко от тях в даден момент, съсредоточени в участъци, които се движат хаотично в решетката. Когато те не се виждат, сивите линии изглеждат като непрекъснати, което всъщност не е така. На местата, където се пресичат сивите линии и където няма точки, може да се види някакво черно проблясване.  Илюзията работи и в обратен контраст.“

Някои потребители в интернет казват, че виждат само по няколко черни точки. Но има и такива, които твърдят, че виждат всичките. Други пък казват, че са успели да ги видят след много взиране и опити. Вие колко черни точки виждате?   

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари