Колекторът в "Чародейка" минава под контрола на Община Русе

0
Колекторът в "Чародейка" минава под контрола на Община Русе

В общинската администрация е постъпило писмо от Министерството на регионалното развитие с искане активите на  КолекторЧародейка” да бъдат прехвърлени на Бенефициента - Община Русе. Това става ясно от докладна записка, постъпила за разглеждане в Общински съвет.

Колекторът е изграден по финансов меморандум на ИСПА, но поради възникнали проблеми при неговото изпълнение е въведен допълнително в експлоатация от основния проект „Рехабилитация и разширяване на канализационната мрежа – гр. Русе - Лот 2”, като балансовата стойност на предавания подобект е в размер на 6 635 782,29 лева.

Съгласно Закона за водите, канализационната мрежа е публична общинска собственост. В тази връзка кметът на общината е задължен да контролира изграждането, поддържането и експлоатацията на канализационните мрежи.

Управлението на ВиК системите на гр. Русе, трябва да се осъществяват от Асоциацията по ВиК в съответствие с обособена територия. Границите на обособената територия, в която попада съоръжението, съвпада в административните граници на Област Русе.

В тази връзка Общински съвет трябва да даде съгласие Община Русе да придобие собствеността на изградения подобект III „Главен профил II – КолекторЧародейка”, част от проект Рехабилитация и разширяване на канализационната мрежа – гр. Русе - Лот 2”, след което да предостави правото за собственост на Асоциацията по ВиК – Русе за възлагане на дейности по стопанисването, поддържането и експлоатацията му на „Водоснабдяване и канализация” ООД – Русе.

Предложението следва да бъде разгледано на редовното заседание на общински съвет в края на месец юни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари