Коледният базар в Русе се превръща в градче с ледена пързалка

0
Пързалката ще се намира зад къщичките, а отделно ще бъде изградена и малка сцена, на която ще се изявяват русенски таланти
Пързалката ще се намира зад къщичките, а отделно ще бъде изградена и малка сцена, на която ще се изявяват русенски таланти Видео: Русе Медиа

"Коледният базар в Русе тази година ще придобие изцяло нов вид, като идеята на общината е да го превърне в истинско Коледно градче"

Това разказа зам.-кметът по икономика и инвестиции Златомира Стефанова за Русе Медиа. Първата промяна е в мястото му, което вече няма да бъде на площада.

„В предишни години той беше подреден в една права линия и поради самата схема за поставяне имаше големи разстояния между къщичките. Липсата на компактност според нас не създава усещане за коледен дух. Тази година решихме, че ако къщичките бъдат разположени една срещу друга, ще бъдат по-събрани и ще бъде по-лесно да бъдат осветени и украсени. Обмисляме в началото да поставим и някаква арка – все още е проект, за да стане така, че русенци, влизайки на това дори малко място да имат усещането, че влизат в малък Коледен базар или малко Коледно градче“, обясни зам.-кметът.

Къщичките ще бъдат разположени в посока от общината към операта, като е предвидено да са около 30, от които три за благотворителност. Ще има и две скари, но те ще бъдат от различен тип. „Решихме да не бъдат познатите скари на открито, които опушваха площада и създаваха дискомфорт и спорове, а да кандидатстват каравани, подобно на другите Коледни базари“, каза Златомира Стефанова.

Русенци ще могат да се радват отново и на ледената пързалка, за която тази година ще отговарят „Общински пазари“. Управителят Кунчо Кунчев има идеи как да организира и интересни събития. Пързалката ще се намира зад къщичките, а отделно ще бъде изградена и малка сцена, на която ще се изявяват русенски таланти.

В Русе Коледният базар е един от най-продължителните като времетраене – цели 42 дни. Ще започне от 23 ноември и ще продължи до 3 януари. За първи път ще има и мини базар в един от кварталите – „Дружба 3“, в близост до мястото на цирка, където ще има четири къщички и красива Коледна украса.

Искаме да кажем на търговците, които не са успели да закупят документи първия път, да го направят в следващите дати от 12 до 28 октомври, тъй като смятаме, че тази година ще бъде много по-интересно. Очакваме базарът да бъде с по-разнообразни стоки, да има различни традиционни неща, които се купуват по времето на Коледа. Затова искаме да насърчим всички занаятчии, търговци, хората на изкуството да се възползват и да заповядат на Коледния базар да го направим заедно по-хубав за русенци“, каза още Златомира Стефанова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари