Колата остава за година на трупчета при две бири

1
Глобите за превишена скорост скочиха двойно
Глобите за превишена скорост скочиха двойно Видео: Нова телевизия

Депутатите решиха глобите за превишена скорост да станат двойни. Това стана факт чрез приетите на второ четене промени в Закона за движение по пътищата.

За глобите при висока скорост има три хипотези – в населено място, извън населено място и опасни товари или обществен превоз на пътници. Най-високите глоби са, когато има превишаване на скоростта над 50 км/ч от ограничението, в населени места глобата е 700 лв., а в извън населени места е 600 лв.

При опасни товари и обществен превоз глобата е 1000 лв. При повече от 50 км над ограничението, за всеки 5 км отгоре глобата се вдига с 50 лв, информира Нова телевизия.

„Глобата няма лимит. Ако карате със 100 км над превишението, до 50 км действа глобата, която е наложена. След това за всеки 5 км се вдига с още 50 лв. Никой не може да си позволи да прави такива нарушения всяка седмица. С МВР трябва да се синхронизира събираемостта. Хубаво е да имаме високи глоби, но е хубаво и да ударят нарушителите по джоба, за да има ефект”, обясни председателят на транспортната комисия Настимир Ананиев.

Другата голяма промяна, която е много важна, е дерегистрацията на автомобила, когато е шофиран от собственик. Тогава се свалят двата номера на колата и регистрацията на моторното превозно средство от 6 до 12 месеца. Това може да се случи, ако се кара без шофьорска книжка, ако се шофира с алкохол в кръвта над 0.5 промила на 1000 или ако водачът откаже да бъде тестван с техническо средство за алкохол или наркотици.

След изтичането на този срок, регистрацията на автомобила трябва да се започне наново. 

Освен това депутатите приеха да свалят номерата на кола, управлявана от пиян или дрогиран шофьор

„При нарушения се отнемат и двете регистрационни табели. Ако се движи на собствен ход и в същия ден извърши нарушение, няма как да бъде установно кой е нарушителят”, обясни Мартин Димитров от Реформаторския блок.

„Идеята не е човекът, който е хванат да се прибере. Ние искаме той да бъде спрян от движение. Да си търси начин с кола за репатриране да си прибере автомобила”, коментира Цветомир Михов от ГЕРБ.

„Ако отнемем оредният номер на автомобила, той няма как да бъде засечен. Защото камерите не се въртят. И как ще бъде засечени карушението?”, попита Станислав Иванов от ГЕРБ. 

Повече по темата гледайте във видеото. 

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари