Кой зеленчук може да замести аспирина?

0
Той е отлично средство за разреждане на кръвта и сваляне на кръвното
Той е отлично средство за разреждане на кръвта и сваляне на кръвното

Той е отлично средство за разреждане на кръвта и сваляне на кръвното

Руският лекар д-р Екатерина Майорова споделя кой евтин зеленчук е отлично средство за разреждане на кръвта и го препоръчва на всички, които имат сърдечно-съдови заболявания и страдат от високо кръвно.

Според лекаря чесънът намалява вискозитета на кръвта по-добре и по-безопасно от аспирина, пише Актуално. Освен това продуктът нормализира налягането и намалява вероятността от инфаркт, тъй като съдържащите се в него фитонциди ускоряват производството на серотонин. Той също премахва токсините от черния дроб и облекчава натоварването на този важен орган.

Междувременно терапевтът препоръчва да не се прекалява с този продукт. По-специално, той е противопоказан при затлъстяване, тъй като стимулира апетита. Не се препоръчва и за хора с гастрит или пептична язва.

Други ползи от чесъна

Полезните свойства на чесъна са известни още от древността. Китайски и индийски лекари са препоръчвали употребата му при подагра и заболявания, свързани с паразити. Гърците са вярвали, че чесънът дава сила и поради тази причина са го консумирали олимпийските спортисти.

В средновековна Европа препаратите от чесън са били едно от най-разпространените лекарства. Английски трактат от 9-ти век предлага лечение на очни заболявания със смес от вино, чесън, лук и волска жлъчка. През 2015 г. учените пресъздадоха това лекарство. Резултатът изуми всички - проработи.

Основната активна съставка в чесъна е алицинът, който му придава специална миризма. Това е един от първите антибиотици, които човечеството започна да използва. Доказано е, че е ефективен при унищожаването на грам-положителни и грам-отрицателни бактерии, стафилококи, гъбички и паразити като шистозоми или амеби, които причиняват дизентерия. Известни са случаи, когато още преди изобретяването на антибиотиците вдишването на пресен чесън е лекувало туберкулоза. Алицинът действа дори срещу мултирезистентни патогени.

Освен това алицинът е летливо съединение, което се разпространява в газова среда. Поради това не е необходимо да нанасяте чесън върху засегнатата област. В дихателните пътища и белите дробове попада чрез дишане, включително и от стомаха.

Строго погледнато, чесънът не съдържа самия алицин, а негов предшественик, който се превръща в алицин при механично въздействие – дъвчене, рязане или смилане. Това е много нестабилно вещество, бързо се изпарява или разпада. При температура от 23 градуса се разпада за 16 часа, а при готвене над 80 градуса се разрушава почти моментално.

Ето защо, за да се постигне антибактериален ефект, чесънът трябва да се консумира пресен. Най-сигурният начин да разберете дали в него е останал алицин е да го помиришете. Ако ароматът е слаб, тогава ползите ще бъдат много по-малко.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари