Кой ще вземе осмия мандат от Русе?

0
Слабият вот вероятно ще доведе до някои неочаквани размествания в броя депутатски места в 46-ия парламент
Слабият вот вероятно ще доведе до някои неочаквани размествания в броя депутатски места в 46-ия парламент Снимка: Dunavmost, архив

Русенска област традиционно изпраща 8 депутати в Народното събрание. Слабият вот обаче вероятно ще доведе до някои неочаквани размествания в броя депутатски места в 46-ия парламент, а някои парламентарно представени формации в Русенско може дори да се простят с място в парламента

При общо гласували в областта 77 453 избиратели, засега местата от суверена се разпределят така: първата сила в областта „Има такъв народ“ (ИТН), получила 22 521 гласа, ще има двама народни представители. Това са водачът на листата и областен координатор на партията Светлин Стоянов и вторият в листата – Васил Георгиев. Те бяха депутати и в 45-ото НС, пише БРЯГ. 

Набъбването на процентите на партията обаче при обработката на пристигащите протоколи и от страната и чужбина и окончателните резултати, водят към голяма вероятност ИТН в крайдунавския град да получи и трети мандат. Това може да е плевенчанинът Билян Кършовски – трети в русенската листа на партията на Трифонов. Кършовски работи в cфeрaтa нa oтбрaнaтa, coбcтвeник нa фирмa зa вoeнни cъoръжeния. Тoй e рaбoтил пo прoeкти cвързaни c дeйнocттa нa НAТO в Близкия изтoк.

Този трети евентуален мандат обаче, може да е за сметка на отпадането на друг такъв за друга формация, която в случая вероятно ще е „Изправи се! Мутри вън!“, шести по резултати в страната и в Русе. Така или иначе и към момента в листата, водена от Татяна Дончева, има интрига. Четвъртата - Първолета Чавдарова-Летиция отново, както и на изборите на 4 април, получава достатъчен брой преференции, които ѝ стигат да пренареди листата. С 283 гласа тя минава бариерата със 7,1% и от 4 отива на 2 място.

Ако коалицията все пак изпрати депутат от Русе, твърде вероятно Летиция да е този човек, тъй като Татяна Дончева може би ще влезе в парламента отново от Варна, където също води листа. Коалицията е получила в областта общо 3976 гласа на избирателите.

Интрига се заформя и в листата на коалицията ГЕРБ-СДС, която е на второ място в Русенско с 16 201 гласа. По първоначални данни се очаква те да вкарат двама депутати.

Водачът Красен Кралев се очаква обаче този път да избере Варна, където също е на избираемо място - трети. Втората в Русе - Десислава Атанасова, събра най-много преференции в листата и, въпреки че е водач и в Разград, може би сега ще предпочете Русе.

Следващият по преференции е Драгомир Дамянов от СДС, който автоматично става втори след нея. Така двама може би ще са русенските депутати от коалицията ГЕРБ-СДС в 46-я парламент. "Фактите са такива, но кой откъде ще влезе като депутат в Народното събрание, имат думата г-н Борисов и партията", застрахова се пред в „Бряг“ Десислава Атанасова, която все още е на лечение в "Пирогов".

С 11 623 гласа пък соцкоалицията се нарежда на трето място и изпраща само един депутат – Крум Зарков. Същото важи и за ДПС, получили подкрепа от 6461 гласоподаватели и така ще имат едно депутатско място, което е за водача на местната листа –Бюрхан Абазов.

Един депутат изпраща „Демократична България“. Те са получили 6928 гласа. От Обединението в Народното събрание отива Стефан Тафров.

При обработени 100% протоколи в ЦИК вчера ПП "Имa тaкъв нaрoд" пeчeли избoритe c 24.08%. Кoaлициятa "ГEРБ - CДC" e втoрa c 23.51% oт глacoвeтe в пaрлaмeнтaрнитe избoри нa 11 юли. Трeтa e "БCП зa Бългaрия" - 13.39%. "Дeмoкрaтичнa Бългaрия" взимa 12.64% и ocтaвa чeтвъртa пoлитичecкa cилa. Пeти ce нaрeждaт oт Движeниeтo зa прaвa и cвoбoди c 10.71%. Кoaлициятa "Изпрaви ce! Мутри вън!" cтaвa шecтa c 5.01%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари