Кои са остриетата на Румен Радев?

0
Кои са тайните им истории, които малцина знаят?
Кои са тайните им истории, които малцина знаят? Снимка: © Youtube / Christo Balev

Кои са остриетата на новия президент Румен Радев? Кои са тайните им истории, които малцина знаят?

Едва ли са много хората, които помнят, че премиерът Огнян Герджиков бе смелчагата, който се осмели да разкритикува правителството на Иван Костов. При това в години, когато тези, които си го позволяваха, се брояха на пръсти, пише 168 часа.

Любопитен е и външният министър Ради Найденов, който бе човекът за тайни мисии на царя.

Кой е човекът, който ще ни преведе през енергийното цунами, което се задава и ни застрашава с режим на тока? Засега голям шанс има шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов, който единствен успя да намали дълговете на топлофикациите два пъти.

Парите на държавата също ще са в добри ръце - на Кирил Ананиев, който притежава редкия талант с усмивка да казва на колегите си "не", без да му се разсърдят. И единствен оцеля при всякакви правителства като заместник-министър, отговарящ за бюджета.

Общото между служебните министри е, че повечето от тях са изявени критици на досегашните.

Това са Илко Семерджиев, Николай Денков, Христо Бозуков, Пламен Узунов и Рашко Младенов. Всички без Семерджиев са уволнени от настоящите министри. Затова очакванията са моментално да започнат да променят подзаконовите актове на предшествениците си. А не е изключен и вариантът за ревизии.

Какви са били условията на Радев към екипа му за предложения за министри, четете в хартиеното издание.

Ради Найденов - човекът за тайни мисии на царя

Малцина знаят, че новият външен министър Ради Найденов бе човекът за тайни външнополитически мисии на експремиера Симеон Сакскобургготски. Въпреки че бе само началник на кабинета му, той се озоваваше на странни места из Европа. Впоследствие ставаше ясно, че е трасирал пътя на царя за стартирането на дискретни преговори по даден въпрос.

Освен дипломат от кариерата и добър познавач на международната политика Найденов притежава всички качества за мисиите, които му поверяваше монархът - пъргав ум, стриктно спазване на инструкциите и пълна дискретност. Едва ли е имало друг човек до царя, който така добре да можеше да пази тайни.

Също като царя той е отличен компаньон, който с лекота говори по всякакви теми. В момента обаче, в който журналист или политик му зададе въпрос за работата му, той моментално превключва на езика на дипломатите. Отговаря с кратки клишета, шеги, които нищо не означават, без да обижда събеседника.

Николай Павлов намали два пъти дълговете на топлофикациите

Новият министър на енергетиката е бившият шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов. Вероятно президентът и премиерът са го избрали, защото с него в тази ситуация поемат по-малък риск.

Павлов е човекът, който за краткото време, откакто е начело на газовия гигант, успя да намали дълговете на топлофикациите два пъти. Нещо, с което нито един негов предшественик не може да се похвали.

Уменията му на финансист, който успя да се справи с тези неизрядни платци, обаче не е гаранция, че ще овладее ситуацията в енергетиката.

В момента различни независими експерти, сред които и Иван Хиновски, предупреждават домакинствата да започнат да пестят електроенергия. В противен случай според тях ни застрашава режим и поетапно изключване на енергийните мощности.

Причините са две. Първата е, че с ниските цени в момента дружествата едва се държат на повърхността. С тях те не могат да поддържат студен резерв, което при всеки пик в потреблението ни излага на риск от спиране на тока.

Втората е, че години наред много експерти твърдят, че България няма нужда от нови енергийни мощности. Сега се видя, че една студена зима изправи системата пред колапс. Интересно какво ще стане, ако в икономиката отнякъде се появят инвестиции и започнат да се строят заводи и предприятия, които ще се нуждаят от още повече енергия?

Източник: 168 часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари