Кои са най-добрите дати за море през юли

0
Тази година юли месец ще е по-дъждовен от обичайното
Тази година юли месец ще е по-дъждовен от обичайното

Юли се очаква да бъде с валежи, над нормалните за месеца, по-съществени в западните райони. Средните дневни температури да бъдат от 27 до 31 градуса

В началото на първата десетдневка - от 03 до 07 юли, ще настъпи краткотрайно захлаждане със значителна облачност и превалявания в цялата страна, по-съществени валежни количества до 40 л/м2 в северните райони. През следващите дни до 10 юли отново постепенно ще се затопля. Максималните температурите ще бъдат между 34 и 40 градуса, пише Монитор.

През втората десетдневка нови краткотрайни валежи се очакват на 14 и на 15 юли и в края - на 20 юли, главно в западната половина от страната. От 17 юли ще започне постепенно повишение на температурите. През третата десетдневка валежите ще бъде често явление. Вероятността за наличие на значителна облачност и дъждове нараства в периода от 21 до 26 юли, с по-съществени валежи над западните и централни райони от страната. От 28 до 31 юли ще вали и по Черноморското ни крайбрежие. Ще захладнее. По-ветровито ще бъде в края на месеца.

Месец юли за равнинната част на страната е най-толият месец от годината. Времето по-често е слънчево и горещо, а максималните температури са около 30 градуса. През този месец са измерени и едни от най-високите температури в България. През 2000 година горещините бяха дълги и рекордни. Тогава на 5 юли в много градове бяха отчетени най-високите температури откакто се мери температура на въздуха. В Пловдив, живакът в термометрите достигна 45 - то деление, в Сандански и Русе 44, а в останалите райони между 39 и 43 градуса. В София също бе отбелязан рекорд - 40,2 градуса.

Гръм на Илинден вещае добро вино

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит и обикновено те се предават от поколение на поколение. За юли народната метеорология гласи: Колкото са по-жарки 15, 16 и 17 юли - Горещниците по стар стил или 28, 29, 30 по нов, толкова по-люта ще е зимата. От времето през тези три дни се съди за времето през декември, януари и февруари. Ако прогърми на Илинден -20 юли, овощията ще се повредят, орехите ще са червиви, но виното ще е добро.

Внимавайте тази неделя и в края на месеца

Слънчевата активност в началото на месеца временно ще се усили и ще бъде на средни нива, като до края на месеца ще бъде преобладаващо ниска. През повечето дни от месеца земното магнитно поле ще бъде спокойно, без магнитни бури. Повишаване на геомагнитната активност с условия за слаби геомагнитни бури има около 12-ти юли. Умерени нива на геомагнитната активност се очаква през периода около 4 юли, а също и на 9 и 10 юли и около 31 юли. Тогава вероятността за магнитни бури е много малка.

В дните с повишени данни е добре да спазвате щадящ режим и да осигурявате на организма достатъчно сън и течности. Ако шофирате, бъдете внимателни и правете чести почивки. Хората с хронично главоболие ще почувстват дискомфорт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари