Кои са Джевдет Чакъров и Дилян Пеевски - новите лидери на ДПС

0
Те бяха избрани за съпредседатели на ДПС на националната конференция, която се проведе днес
Те бяха избрани за съпредседатели на ДПС на националната конференция, която се проведе днес Снимка: Владимир Шоков / БТА

Те бяха избрани за съпредседатели на ДПС на националната конференция, която се проведе днес

Джевдет Чакъров е роден на 8 август 1960 г. в град Асеновград. През 1986 г. завършва медицина в Медицинския университет в Пловдив. До 1988 г. работи като хирург в болницата в Лъки. Напуска работа и завършва специалност "Обща хирургия" в Медицинския университет в Пловдив, където до 2001 г. е главен асистент в тази област. През май 2015 г. придобива научна степен "доктор по медицина" след публична защита на дисертационен труд по обща хирургия, показва справка на БТА.

Член е на Движението за права и свободи (ДПС) от създаването на партията и е член на Централното оперативно бюро на ДПС от 1996 г. до момента.

На 13 май 2005 г. д-р Джевдет Чакъров е избран за вицепрезидент и член на Изпълнителното бюро на Либералния интернационал. Кандидатурата му е подкрепена от делегатите на 53-ия конгрес на Либералния интернационал, които гласуват в интегрална бюлетина чрез система за прехвърляне на гласове, а той е избран още при първото броене. Чакъров става първият български представител в ръководните органи на Либералния интернационал, който е избран едновременно и за вицепрезидент, и за член на Изпълнителното бюро на Интернационала. На тези постове Джевдет Чакъров е избиран девет мандата последователно без прекъсване и ги заема до ноември 2018 г.

През 2001 г. е избран за първи път за депутат от ДПС в 39-ото Народно събрание (2001-2005), в което е председател на парламентарната Комисия по околната среда и водите и член на парламентарната Комисия по здравеопазване. Депутат е в 40-ото Народно събрание до 16 август 2005 г., когато става министър на околната среда и водите в кабинета на Коалиция за България и ДПС до 27 юли 2009 г. След парламентарните избори на 5 юли 2009 г. Джевдет Чакъров отново е избран за депутат от ДПС в 41-вото Народно събрание, в което е заместник-председател на парламентарната Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондовете и член на парламентарната Комисия по околната среда и водите. Последователно е депутат от ДПС от 42-рото Народно събрание до момента, като в последното 49-о Народно събрание е заместник-председател на парламентарната Комисия по здравеопазване и член на Комисията по околната среда и водите.

Джевдет Чакъров е „Почетен гражданин на Асеновград“. Със званието е отличен с решение от 18 май 2011 г. на Общинския съвет на Асеновград за активната му гражданска позиция, лична ангажираност и принос като народен представител и министър на околната среда и водите за благоустрояване и подобряване на жизнената среда на населението в община Асеновград. При получаването на отличието на 29 май 2011 г. той споделя, че едно от нещата, с които най-много се гордее, е това, че градът му е пример за етническа толерантност, в който всички етноси не само живеят мирно и в разбирателство, но и се уважават, зачитат традициите си и са приятели. В интервю с Джевдет Чакъров след избирането му за вицепрезидент на Либералния интернационал, той посочва, че изборът му е едно изключително признание за българския либерализъм.

Делян Пеевски е роден на 27 юли 1980 г. Той е един от основателите на младежката организация на НДСВ през 2001 г. Същата година е назначен от правителството на Симеон Сакскобургготски за парламентарен секретар на министъра на транспорта и съобщенията Пламен Петров. Възлагат му ръководството на борда на „Пристанище Варна" ЕАД, но по-късно е освободен от този пост, защото все още е студент в Югозападния университет „Неофит Рилски" в Благоевград и няма съответния образователен ценз. До януари 2004 г. е юристконсулт в „Ти Ви глобус“, след което е адвокат при Благоевградската и Софийската адвокатска колегия.

След като завършва право в Югозападния университет „Неофит Рилски“, Пеевски е назначен през 2005 г. за следовател в Стопанския отдел на Столичната следствена служба. Пет месеца по-късно, на 15 ноември 2005 г., той е назначен за заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев, където отговаря за Държавния резерв. Член е и на Междуведомствената комисия, която издава лицензите за търговия с оръжие.

От 14 юли 2009 г. Делян Пеевски е депутат от Движението за права и свободи (ДПС) в 41-вото Народно събрание, в което е член на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред от 29 юли 2009 г. и на парламентарната Комисия по правни въпроси от 20 януари 2010 г. От 21 май 2013 г. той отново е депутат, в 42-рото Народно събрание от ДПС. По предложение на министър-председателя Пламен Орешарски, на 14 юни 2013 г., с гласовете на 116 народни представители Делян Пеевски е избран за председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). Под натиска на последвалите протести срещу това назначение на 19 юни 2013 г. Народното събрание отменя решението за назначаването му. Няколко месеца по-късно, на 19 декември 2013 г., Конституционният съд (КС) приема решение, че Делян Пеевски остава депутат. Решението е подписано с особени мнения от петима съдии. Делото е образувано по искане на 93-ма народни представители, които са поискали тълкуване на текст от Конституцията, касаещ прекратяване на пълномощията на депутатите. Решението на съда е взето със седем на пет гласа и е второ подред, след като КС е сезиран няколко месеца по-рано за тълкувателно решение по казуса.

На изборите за Европейски парламент на 25 май 2014 г. Делян Пеевски е избран за евродепутат от листата на ДПС, но се отказва от мястото си. На предсрочните парламентарни избори на 26 март 2017 г. той отново е избран за народен представител от ДПС в 44-ото Народно събрание.

На изборите за Европейски парламент на 26 май 2019 г. ДПС отново издига кандидатурата на Делян Пеевски заедно с тогавашния председател на партията Мустафа Карадайъ. Двамата са избрани за депутати в Европейския парламент, но се отказват от мандатите си.

На парламентарните избори на 4 април 2021 г. и предсрочните парламентарни избори на 11 юли 2021 г. Делян Пеевски не е включен в листите на ДПС.

На 2 юни 2021 г. Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ налага санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и техните мрежи, обхващащи 64 компании. Те са санкционирани съгласно Указ 13818, който допълва и прилага Глобалния закон „Магнитски“ за отчетност при нарушаване на човешките права и е насочен срещу извършителите на тежки нарушения на човешките права и корупция в целия свят.

На 6 октомври 2021 г. Делян Пеевски е извикан на разпит в ДАНС, след като данъчните и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество обявяват, че започват проверки заради информацията, че името му фигурира в "Досиетата Пандора". Той е свързан с три офшорни фирми, за които няма следа в подадените от него имуществени декларации. За Делян Пеевски има данни, които го уличават в укриване на данъци. В изявление до медиите той признава, че е свързан с три дружества, но заявява, че те никога не са имали дейност.

На парламентарните избори на 14 ноември 2021 г. Делян Пеевски отново е избран за депутат в 47-ото Народно събрание, както и на изборите на 2 октомври 2022 г. - в 48-ото Народно събрание.

От 12 април 2023 г. Делян Пеевски е депутат в 49-ото Народно събрание. От 7 юни до 13 юли 2023 г. е член на Комисията по конституционни въпроси в 49-ото Народно събрание, а от 13 юли 2023 г. е член на Комисията по правни въпроси. Пеевски е съпредседател на парламентарната група на ДПС в периода 16 октомври 2023 до 8 ноември 2023 г., когато е избран за председател на парламентарната група.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Честно,
    През хуя ми е за рязаните калмари по родопски!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари