Кой поред е случаят на домашно насилие с простреляна жена от Русе

4
Виктория Петрова​: Има тенденция някои съдии да използват ревността като смекчаващо вината обстоятелство
Виктория Петрова​: Има тенденция някои съдии да използват ревността като смекчаващо вината обстоятелство

Виктория Петрова​: Има тенденция някои съдии да използват ревността като смекчаващо вината обстоятелство

Жена на 39 години беше простреляна в Русе в сряда вечерта. Заподозрян е мъжът, с когото жената е живяла на семейни начала и който е намерен мъртъв след престъплението. Според полицията той се е самоубил.

Тази новина идва в края на една година, изпълнена със случаи на домашно насилие. Най-известен стана този на 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора, която беше пребита и обезобразена с макетен нож. Обвинен беше бившият ѝ приятел, а случаят предизвика многохилядни протести в цялата страна.

Оттогава насам МВР отчита нарастване на регистрираните сигнали за домашно насилие - физическо и психическо.

Неправителствените организации също наблюдават такъв ръст, казва за Свободна Европа Виктория Петрова от организацията за женски права Български фонд за жените (БФЖ), цитирана от Свободна Европа.

„Всеки ден има подобни заглавия и брутални случаи на насилие навсякъде. Понякога дори не научаваме за тях“, добавя Петрова.

Престъплението срещу простреляната жена в Русе е поредният такъв случай.

Какво се знае до момента

Жената е била простреляна в козметично студио в русенския квартал „Възраждане“. В това студио тя работи като маникюристка.

Според окръжния прокурор на Русе Георги Георгиев жената е открита в заключеното помещение „в безпомощно състояние“ - с огнестрелна рана в гърба, множество порезни рани по главата и с белезници на ръцете. Загубила е много кръв. Сигналът за престъплението е подаден около 20 часа от майка ѝ.

Жената е откарана в интензивно отделение, където в момента се намира в критично състояние. Тече кампания за даряване на кръв за пострадалата, без значение от кръвната група.

Няколко часа след престъплението полицията е намерила 46-годишния заподозрян извършител. Той е открит мъртъв в автомобил. Най-вероятната версия за смъртта му според полицията е самоубийство чрез задушаване с отровни газове.

Органите на реда освен това са открили пистолета, с който е била простреляна жената. Липсващ патрон от него е намерен в козметичното ѝ студио.

Мъжът е гражданин на Румъния и през 2018 г. е бил осъден на 6 години затвор заради трафик на хора.

По думите на окръжния прокурор Георгиев „тепърва“ ще се проверява каква част от присъдата е излежал мъжът и защо сега се е намирал в България. Прокуратурата няма данни той да е работил в страната, не е бил и осъждан от българските власти. Досега не са подавани сигнали за домашно насилие срещу румънския гражданин от пострадалата жена.

Мотив ли е ревността

На брифинга в четвъртък окръжният прокурор посочи ревността като водеща версия за престъплението срещу простреляната жена. Това е често срещано обяснение от страна на институциите след случаи на домашно насилие.

„Има тенденция някои съдии да използват ревността като смекчаващо вината обстоятелство, а това е абсолютно недопустимо“, казва Виктория Петрова.

„Нищо не дава право на някого да посегне над живота на друг заради ревност или чувство за собственост.“

Насилие в края на годината

В четвъртък БТА съобщи за още един случай на домашно насилие от Русе - тежък побой над 34-годишна жена. Тези случаи не са изолирани.

„Знаем, че най-малко 20 жени от началото на годината са били убити от мъже. Най-често това са техни близки - съпрузи, интимни партньори, синове и т.н.“, казва Петрова и добавя, че убитите и пострадалите жени може да са много повече, но случаите им да не са достигнали до вниманието на медиите и публиката.

Данните за тези жени са неофициални и се събират от неправителствени организации по публикации в медиите, защото държавата не води официална статистика.

Петрова и нейните колеги в сферата очакват това да се промени през 2024 г., когато ще влязат в сила дългоочаквани промени в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН). Те предвиждат по-добра превенция на насилието, основано на пола, и по-широки възможности жените да потърсят помощ.

Парламентът първоначално отхвърли промените през януари 2023 г., но през юли обновеният закон беше окончателно приет от новото Народно събрание.

С измененията беше удължен срокът, в който преживелите насилие жени могат да подадат молба за защита. Заложи се и създаването на Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие, както и на Национална информационна система, която да събира данни за случаите.

В промените обаче имаше пропуск - те не обхващаха жертвите на насилие, които са в интимна връзка с насилника си, без да имат брак или да живеят заедно на семейни начала. Няколко седмици по-късно това беше поправено заради обществения натиск след случая на Дебора, която е била в интимна връзка с обвиняемия за преживяното от нея насилие.

Сега ЗЗДН обхваща и хората в интимна връзка като Дебора. Според закона обаче това означава връзка между мъж и жена, продължила повече от 60 дни. Тази дефиниция също ограничава достъпа на много хора до защита от домашно насилие.

„Тези промени със сигурност са дългоочаквана и закъсняла стъпка в правилната посока“, казва Виктория Петрова и добавя, че по-важното е как те ще се приложат на практика през новата година.

Петрова има надежда, че с влизането в сила на промените в ЗЗДН ще проличи истинската промяна в политиката срещу домашното насилие в България.

„Но все пак някои от тези животи можеше да бъдат спасени, ако депутатите бяха приоритизирали този проблем навреме“, добавя тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    11
    Яяяя, Аха
    Тоя дето се пише за "дипломиран психолог" да не би да е М..чо Психото, че развива едни врели некипели теории дето само една болна глава може да роди.
  • 0
    10
    ндааа
    тука един психиатър ще намери добро поле за работа
  • -1
    9
    До 6
    Идея, ама даже и бегла нямаш колко добре познавам Яница. Че май и сума народ около мен. Съжелавам за роднинската ти връзка.
  • 4
    8
    Само Минавам
    @ML canada, нямаш представа колко си близо до истината! Ревността няма нищо общо и така е поне от 100 години по тези земи. Проблемът е че по този начин влизаш в директна колиция с официалната позиция на властта (прокуратурата). За тях е по-лесно да кажат че е ревност, виновен винаги е мъртвият в казуса (защото не може да се защити или оспори) - решихме казуса успешно! Крайно време е да приемем истанбулската конвенция, че вижте какви неща се случват без нея - по този начин ще се харесаме на запада и пак печели властта. А както е казал народа: "битият - бит, за другия - лек няма" - жалко за децата, че не са случили на родители. Сега ще ги развяват, като знаме на феминизма...
  • -2
    7
    darkaveng
    Докога ще ни занимавате с чалга курвата на някакъв мръсен мафиот ? Тази мърша е съучастник в прането на мръсните пари на гангстера, каквото си е надробила, това ще сърба!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари