Кои имена да почерпят днес?

0
Имен ден празнуват: Дарина, Дария, Дарин, Найден и Найдa
Имен ден празнуват: Дарина, Дария, Дарин, Найден и Найдa

На 19 март празнуваме имения ден на Дария, Дарина, Дарин, Найден.

Св. мъченици Дария и Хрисант са светци от тъмните години на гоненията срещу християните. Хрисант бил младеж от богато семейство от Александрия, който бил пратен в Рим на обучение.

С времето станал част от най-образованата среда на Рим. Когато попаднал на Светото Евангелие, той разбрал в душата си, че в това слово се крие истината и станал убеден християнин.

Хрисант проповядвал разпалено и обърнал много връстници, с които дружал, към вярата. Скоро това се разчуло и в Рим разтревожен дошъл баща му. Той решил да ожени Хрисант за млада и красива езичница и така да прекрати увлечението му, както смятал, по християнството.

Дария живеела в храма на Атина и била известна с красотата и добротата си. Тя веднага харесала Хрисант и направила всичко възможно да му угоди и да му се хареса, но сърцето му, било пълно само с Божия любов.

Той започнал да проповядва и на нея и тя станала също християнка. Когато те се оженили, си дали обет да служат само на Бог и да не познаят плътската любов.

Построили две къщи - в едната Дария приемала жени, а в другата Хрисант – само мъже. Влиянието им в Рим било голямо и не след дълго се разчуло.

Те били изправени пред съда, но словата им обърнали съдията и жена му към християнството. Император Нумериан се ядосал и наредил страшни мъчения за двамата, които те преодолявали с лекота.

Тогава императорът заповядал смърт за двамата – закопаване живи. Това станало през 284 г. сл. Хр.

Найден е традиционно българско име, което също празнува на 19 март имен ден. Найден били наричани момчетата, които били подхвърляни пред прага.

Такива деца се оставяли на богати хора или на такива, които искали, но не можели да имат дете. Найден означава „намерен”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари