Кой е най-топлият град в България

4
През 2000 година в Русе е измерена най-високата температура от 44 градуса
През 2000 година в Русе е измерена най-високата температура от 44 градуса

През 2000 година в Русе е измерена най-високата температура от 44 градуса

Най-високата температура е измерена в България през 1916 г. в Садово - 45,2 градуса, показват данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През 21-ви век най-високите температури в България са измерени през 2000 г. - 45 градуса в Пловдив, 44,6 градуса в Сандански, 44 градуса в Русе и 43 градуса в Горна Оряховица.

Според НИМХ най-високите средни месечни температури в България са характерни за месеците юли-август, като достигат 21-24 градуса. Извънпланинските райони на север от Стара планина са със средни юлски температури около 22 градуса, а низините и хълмистите земи на юг от нея се характеризират с температура 23-24 градуса. В планинските райони (1000-2000 м) тя е 12-16 градуса, а в районите с височина над 2300 м надморска височина - 5-8 градуса.

Сандански - най-топлият град в България

Най-топлият град в България е Сандански. Средната годишна температура на града е почти 14,7 градуса, при средна годишна за страната - 12,6 градуса. През най-горещите месеци температурата достига 26 градуса.

Много рядко в района вали сняг, но дори и когато това се случи, снежната покривка не се задържа за повече от няколко дни. Няма резки промени в температурата. Освен че е най-топлият град, Сандански е градът в България с най-ниска влажност на въздуха. Това го прави идеално място за лечение на астматични и алергични заболявания.

Сандански е заобиколен от Пирин планина, която го защитава от северните ветрове. Курортното градче е с голям брой слънчеви дни в годината - 278. Средната годишна продължителност на слънчевото греене е 2450 часа.

Сандански е разположен амфитеатрално върху крайните югозападни склонове на планината Пирин по долното течение на река Санданска Бистрица. Местоположението му между Кресненското и Рупелското дефилета е една от причините за изключително благоприятните му климатични особености. Сандански се намира на 220-240 м надморска височина. Носи името на българския революционер Яне Сандански - деец на Вътрешно македоно-одринска революционна организация в Серския революционен окръг.

България се характеризира с умерено континентален климат, но през последните години се наблюдава тенденция към повишаване на температурите. Това е тенденция, която се наблюдава и в световен мащаб, и е свързана с изменението на климата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Кочо
    Продадоха града на гърците, сега ще ядат колци
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари