Кой е клошарът, обвинен за пожара в Тютюневите складове?

0
Любомир Данчев е лежал в затвора за грабеж, други обитавани от него обекти също са били опожарени
Любомир Данчев е лежал в затвора за грабеж, други обитавани от него обекти също са били опожарени Видео: БГНЕС

Единственият задържан до момента за палежа на Тютюневите складове в Пловдив е 44-годишният бездомник Любомир Данчев. Кой е той?

Мнозина се съмняват, но според главния прокурор Цацаров и окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов, версията, че „клошар” е виновен за палежа остава основна, но не елиминира други версии.

Окръжния прокурор признава съмненията на хората и увери, че следствието далеч няма да спре дотук, предава БГНЕС.

Любомир Данчев е обитавал стая на четвъртия етаж на първия подпалил се склад в събота - разположен на ул. „Иван Вазов” и „Екзарх Йосиф”. Има любителско видео, заснето с телефон, от което се вижда началото на пожара и то е точно в прозореца на неговата стая. Експерти също посочват мястото като огнище на първоначалното подпалване.

Данчев е заключвал цялото крило с катинар и е бранел територията си с нож според свидетели. Прокурорът цитира и свидетелски показания на негови гости, които описват обстановката - рогозка и дюшек на земята, пластмасово кошче с много хартии, където е хвърлял изпушените фасове. Данчев сам е разказал на разследващите за три други пожара, които са настъпвали в обитавани от него незаконно жилища - в два от случаите данните са потвърдени от протоколите на пожарната.

Данчев е съден два пъти за кражба, едно дело за грабеж е било прекратено поради невъзможността да го открият, но по последното, пак за грабеж, той е лежал една година в затвора и е излязъл на свобода преди 5 месеца.

Данчев е споделил, че в навечерието на огнената събота го е притиснало тежко предчувствие за надвисваща беда. Той е имал приготвен сак с дрехи и бил набелязал друга изоставена сграда, в която да се настани. Нравът му не е бил мирен, в затвора е лежал в карцера заради притежание на нож. Изреждайки всички тези аргументи, прокурор Попов запита риторично кое е по-важно - да се изолира това обществено опасно лице или прокуратурата да капитулира пред всички коментари, които така или иначе последваха след неговия арест?

Данчев е задържан за 72 часа с прокурорско разпореждане, предстои съдът да гледа мярката му за неотклонение. Със защитата му се заеха двама от водещите адвокати в Пловдив - Зоя Тошкова и Стефан Левашки.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари