Кога потичат милиардите от Европа към България и за какво ще се използват

0
4 правителства работиха по Плана за възстановяване и устойчивост на България
4 правителства работиха по Плана за възстановяване и устойчивост на България Видео: NOVA

Сагата с Плана за възстановяване и устойчивост на България му се проточи 1 година, в която общо 4 правителства работиха по него

Европа даде зелена светлина на плана, информира NOVA

Специално за това председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен дойде в София. На съвместна пресконференция с премиера Кирил Петков тя определи плана като "изключителен".Според премиера, програмата за над 12 милиарда лева е работеща и ще финансира промяната в България.Анонсът идва на фона на търкания в управляващата коалиция.  

Темите, по които управлението не успява да постигне съгласие са Северна Македония, новия шеф на БНБ, както и финансирането на пътищата.България ще получи над 12 млрд. лв. по Плана. Сагата с приемането му се проточи 1 година, в която общо 4 правителства работиха по него.Документът предвижда 57 инвестиции и 47 реформи в лични сфери. Парите ще дойдат в края на лятото, като ще ги получаваме до 2026 г. Заради това беше определен от Урсула фон дер Лайен като амбициозен.

След две версии на Плана за възстановява и редица преработвания, окончателният вариант беше одобрен от Европейската комисия.

 „С този план, който е с размер над 12 млрд. лв., е близо 10% от нашата икономика. Той дава наистина възможност България да се трансформира. Този план е работещ, иновативен и наистина ще финансира промяната в България, заяви премиерът Кирил Петков.

„Това не е краят на пътуването. Това е началото. Очаква ни много добра работа и Комисията винаги е готова да ви подкрепя”, посочи Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Акцентите в плана – вместо въглищните централи да заработят на газ, ще разчитаме на съхранение на енергия в батерии и възобновяеми енергийни източници.

„Много е важно да имате концепция за намаляване на вредните емисии с 40% до 2025 г. Това е много амбициозно, но и много важно да се направи”, подчерта Фон дер Лайен.

„Реално ние използваме нашата си енергия, произведена в България за нашите цели. Едновременно с това отключвайки потенциала на геотермалите ние всички българи знаем, че имаме на квадратен метър най-много минерални извори. Ако ги обърнем тях в електроенергия, тя е чиста, непрекъсната и тя е българска”, категоричен е и премиерът.

Предвижда се батерийният  парк да бъде в Стара Загора. Хората в града се притесняват основно дали ще има отражение върху околната среда.

„Ще се открият нови работни места в града и ако по никакъв начин не влияе на природата това нещо с две ръце съм „За””, подчерта един от жителите на града. И допълни: „Моите притеснения са от едно такова производство доколко би оказало влияние върху околната среда и здравето на съгражданите ни”.

Друг основен момент в плана е създаването на възможността съдия да може да разследва главния прокурор.

„Този план ни дава реалния стимул.  България да стане една прозрачна, една правова държава, за която всички ние си мечтаем. Никой да не е над закона и главният прокурор да има контрол върху него, а не само Господ да е върху него, върху неговите действия”, заяви Петков.

 За финал Урсула фон дер Лайен напомни, че добросъседството в района е ключово за развитието на Европейския съюз. „През 2020 г. Европейският съвет взе едно много важно решение- да излезе и да каже: „Сега е време и ние обещаваме да започнем преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания.” Затова е важно да го изпълним заедно. За вас искам да кажа много ясно, че темата за защитата на малцинствата е основна ценност на Европейския съюз”.

В края на официалното си посещение у нас фон дер Лайен посети и Софийския университет. Заедно с Кирил Петков тя разгледа проекти на иновативни фирми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари