Кога местим стрелките с 1 час напред?

0
Тази пролет ще преместим стрелките на часовниците с един час напред на 31 март (неделя) в 3:00 часа
Тази пролет ще преместим стрелките на часовниците с един час напред на 31 март (неделя) в 3:00 часа

Тази пролет ще преместим стрелките на часовниците с един час напред на 31 март (неделя) в 3:00 часа

Кога ще преминем към лятно часово време? Този въпрос си задават все повече хора, защото краят на месец март е периодът, в който правим тази промяна. Тази пролет ще преместим стрелките на часовниците с един час напред на 31 март (неделя) в 3:00 часа, предава Фокус.

През септември 2018 година Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно, като различните държави да изберат дали искат да останат на астрономическо време (зимно), или на лятно часово време. Прекратяването на смяната на часа обаче засега се отложи.

Смяната на часовото време на зимно и лятно е съгласно постановление № 94 от 13 март 1997 г. на Министерския съвет. С него се въвежда всяка година в нощта срещу последната неделя на октомври лятното часово време да премине в зимно, а в последната неделя на март - към лятно.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник "Парижки журнал" през 1784 г., като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    1
    Въпрос
    Ама нали щеше още през 2019 година европейските държави трябваше да престанат да "въртят" стрелките напред- назад, пролет и есен, защото тази смяна се отразява зле на здравето? Ама пуста му евро некадърна администрация, оплете се в кълчища и забави този процес вече 5 години!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари